Foster + Partners ontwikkelt met VELUX Groep modulaire lichtstraten

donderdag 20 september 2012
timer 3 min
De VELUX Groep en Foster + Partners introduceerden op 13 september jl. in The Gherkin, het spectaculaire bouwwerk van Foster + Partners in Londen City, de VELUX modulaire lichtstraten. De ambitie van de twee is om met deze revolutionaire productenrange een radicale verandering teweeg te brengen in de markt voor commerciële lichtstraten. 

De aftrap vond plaats tijdens een drukbezocht avondevenement op de bovenste etage van The Gherkin. Een superplek voor iedereen met een passie voor daglicht. En daarom ook een ideale plek om het nieuwe product, voortgekomen uit een cocreatie van ruim vijf jaar, te introduceren.

Paul Kalkhoven, senior partner en hoofd van de Technical Development bij Foster + Partners, in gesprek met Stedebouw & Architectuur, zegt over een van de drives om modulaire lichtstraten te ontwikkelen: “Werkzaamheden van de bouwplaats zoveel mogelijk verleggen naar de fabriek. Simplicity on the site, complexity in the factory. De gevelbranche is op dat punt ver gevorderd, maar daken blijven achter.”

Paul Kalkhoven, senior partner bij Foster + Partners, in The Gherkin .

Kalkhoven werkte nauw samen met de Nederlandse architect Stephan Verkuijlen, Foster + Partners, (links op de foto) en Velux architect Brent Møller(midden).

 

De samenwerking verliep uitstekend, aldus Jørgen Tang-Jensen, CEO van de VELUX Groep,tijdens zijn openingsspeach  in The Gherkin. "We hebben het gevoel dat we de perfecte match hebben gevonden in Foster + Partners. Daglicht is voor ons allebei van essentieel belang. Zij vullen onze technische kennis aan met hun ervaringen in ontwerpen en architectuur. "

Midden: Jørgen Tang-Jensen, CEO van de VELUX Groep, in The Gherkin

De visie achter het cocreatieproject - het ontwikkelen van een duurzame oplossing die eenvoudig en moeiteloos daglicht kan brengen in commerciële gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en winkelcentra – is vertaald in een modulair lichtstraatsysteem. De modules zijn ingekaderd in profielen van gepultrudeerde composiet  (glasvezel en polyurethaan) met een hoge isolatiewaarde. 1,4 W/m2K met tweelaags glas en 1,0  W/m2K met drielaags glas. Tempratuur en daglichttoetreding worden beheerst met natuurlijke ventilatie en speciale rolgordijnen.  Kettingaandrijving voor besturing van de dakramen zijn onzichtbaar weggewerkt in het profielkader.

Met de modules zijn verschillende daksystemen mogelijk: lessenaardaken (hellingshoek 5-25 graden), zadeldakencomposities (5 graden, en 25-40 graden) en atria.)

De VELUX modulaire lichtstraten zullen worden geïntroduceerd op markten waar het merk VELUX al een gevestigde positie heeft, te beginnen in Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk in 2012, gevolgd door Nederland, België, Duitsland en Frankrijk in begin 2013.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel