Focus Filmtheater in Arnhem geopend
Het nieuwe Focus Filmtheater omvat 5 filmzalen en een buitenbioscoop. Het gebouw is gesitueerd op het Kerkplein in Arnhem, aan de voet van de prominente Eusebiuskerk.
Nieuwe steeg
Voor de oorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk bebouwd en was er op de plek van het nieuwe Focus Filmtheater een steeg: de Torensteeg. DP6 bracht de historische Torensteeg als structurerend element terug in het nieuwe gebouw. Deze ‘Nieuwe Torensteeg’, dat het filmtheater als het ware in tweeën knipt, zorgt ervoor dat het zicht op de Eusebius behouden blijft.
Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio): “De locatie van het nieuwe Focus Filmtheater heeft grote historische betekenis. Het Kerkplein is de plek van de prominente Eusebiuskerk die buitengewoon belangrijk is voor Arnhem als hèt beeld van de wederopbouw. Het was daarom extra belangrijk om een nieuw gebouw op deze plek zorgvuldig in te passen en met de omgeving te verbinden. De referentie aan de Torensteeg was, in het denkwerk voorafgaand aan het ontwerp, toch wel het ultieme eurekamoment.”
Glasdak
Ook in het filmtheater zelf speelt het zicht op de toren een belangrijke rol; vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt is de kerk door het glasdak voortdurend zichtbaar. De brede, naar de kerktoren gerichte, trap is het hart van het gebouw, het centrale oriëntatiepunt. Alewijnse: “De trap ontsluit alle zalen en ook het dakterras, waar buiten film gekeken kan worden.“
Het glazen dak heeft een draagconstructie van glazen lamellen. Alewijnse: “Ik ben blij verrast hoe sterk je door dat glazen lamellen dak de kerk ervaart! Ruimte en materiaal zijn goed in te schatten, maar het is lastiger als het om de uitwerking van transparantie, licht en reflectie gaat. ”
Metselwerk gevel
De gevel van het Focus Filmtheater bestaat uit een dubbelhoge transparante plint met daarboven rijk gedetaillleerd metselwerk. Hiermee wordt aansluiting gezocht met elementen die voorkomen in de Arnhemse binnenstad zoals metselwerkpatronen uit de wederopbouw-architectuur. Alewijnse: “Ik ben me ervan bewust geweest dat we ons aan een omstreden project waagden maar ik denk dat we het ontwerp maximaal hebben laten aansluiten bij de omgeving. Ik ben ervan overtuigd dat het gebouw een mooie bijdrage gaat leveren aan de stad.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Reactie toevoegen