'Floriade is klaar; het werk kan beginnen'
Vijf regiogemeenten hebben zich tien jaar geleden kandidaat gesteld voor de Floriade met als doel om de regionale economie te versterken. Gennep, Venray, Horst aan de Maas,
Peel en Maas en Venlo droegen samen 7 miljoen euro bij aan het startkapitaal om de wereldtuinbouwtentoonstelling mogelijk te maken. Ook het Rijk, de provincie, andere gemeenten en CERES betaalden mee. Bij de start van de Floriade telde de regio Venlo inmiddels zeven gemeenten omdat Beesel en Bergen zich hebben aangesloten.
Werkgelegenheid
Vooraf is becijferd dat de Floriade voor ongeveer 800 mensjaren werkgelegenheid oplevert in de regio (aanleg en onderhoud van groen en infrastructuur, facilitaire en administratieve diensten). Het gaat hier om directe werkgelegenheid. Ook konden vanuit het Werkplein 120 cliënten in een boeiende omgeving aan de slag om zo waardevolle werkervaring op te doen. Indirect hebben veel meer bedrijven geprofiteerd van het toegenomen bezoek en de grotere naamsbekendheid van de regio Venlo. Dan hebben we het nog over de tijdelijke effecten. Structureel mag ook rendement worden verwacht omdat tuinbouwbedrijven meer producten zullen afzetten, en nieuwe investeerders eerder voor Noord-Limburg zullen kiezen.
Buck Consultants International brengt op dit moment de economische effecten van de Floriade in kaart. Hiermee is nog wel een aantal maanden werk gemoeid.
Opgeknapt
Burgemeester Dijkstra ging bij de afsluiting kort in op de andere effecten. Allereerst is de Floriade aanleiding geweest voor de betrokken gemeenten om allerlei projecten te versnellen. Wie meer en nieuwe toeristische bezoekers en handelsdelegaties verwacht, wil dat de stad of het dorp er netjes bij ligt. De A74 kwam onder grote druk en na jaren eindelijk gereed. De Greenportlane kreeg een goede start. In Venlo is de hele binnenstad straat voor straat opgeknapt. Het stationsplein kreeg een face-lift, het NS-station ook. De nieuwe tunnel in de Koninginnesingel maakte een eind aan een geduchte black spot van Limburg en bracht de rust terug bij de stadsentree. Het Limburgs Museum breidde uit beide musea haakten met exposities in op het thema landbouw. Ook buiten de stad is werk gemaakt van fietsroutes en toeristische projecten, met de internationale fietsroute langs de hele Maas als opvallende uitschieter.
Sterk profiel
Economisch gezien is het profiel van de regio Venlo als tweede agribusinessgebied van Nederland belangrijk versterkt door de Floriade. De superduurzame Innovatoren en de Villa Flora staan daar als permanente gebouwen symbool voor. "Niet veel mensen weten dat mensen hier werken in een nationale topsector," licht burgemeester Dijkstra toe. "Tuinbouw, agrofood en logistiek zijn samen goed voor 9,2 procent van het Bruto Binnenlands Product. En landelijk voor 650.000 banen. De regio Venlo kan bogen op het hoogste aantal kennis-banen per 1.000 arbeidsplaatsen van Nederland. Dat is onvoldoende bekend en één van de redenen om de Floriade te ambiëren."
Samenwerking
De grensoverschrijdende samenwerking is soepeler gaan verlopen als gevolg van de grotere belangstelling waarmee de Duitse buren naar de regio Venlo zijn gaan kijken. Een ander belangrijk gevolg noemde de burgemeester de versterking van de regionale samenwerking: "Door de Floriade zijn wij elkaar meer gaan waarderen. We hebben oog voor elkaars kwaliteiten en weten elkaar te vinden. Samenwerking spreekt vanzelf en krijgt op dit moment gestalte op steeds meer terreinen. Een toonaangevende Regiovisie is gereed gekomen. In de praktijk zien we succesvolle projecten tot stand komen op het gebied van de belastingsamenwerking, het toerisme, het Werkplein, hoger onderwijs en sport. Kortom de samenwerking is mede dankzij de ervaringen van de Floriade, verdiept en verbreed."
Toekomst
Volgens de voorzitter van de regio Venlo is er sprake van een sterk vergroot strategisch bewustzijn. "Door de Floriade hebben we geleerd om, veel scherper dan voorheen, de blik op de toekomst te richten. Niet alleen de spreekwoordelijke stip op de horizon zetten, maar ook de consequenties eraan verbinden en gerichte keuzes maken. Noord-Limburg maakt nu echt werk van economische profilering van de sterke topsectoren: agribusiness, logistiek en maakindustrie. Cradle to Cradle is, mede dankzij de Floriade, een unique selling point geworden. Hier kan je de resultaten zien."
Trots
De regio Venlo heeft in het middelpunt van de belangstelling gestaan met een uniek profiel en met succes. De Floriade draagt daarom bij aan een algemeen gevoel van trots en een nieuw elan. Burgemeester Dijkstra sloot zijn bijdrage af met de conclusie dat de afsluiting van de Floriade niet zozeer een einde is als wel een begin van een volgende fase in de ontwikkeling van de regio Venlo. "De volgende mijlpaal is al bekend: volgend jaar zijn we Hoofdstad van de Smaak. Een volgende mooie gelegenheid om de regio op de kaart te zetten. De kwaliteiten van Noord-Limburg moeten permanent op een positieve manier naar buiten worden gebracht. Vandaar dat ik herhaal: De Floriade is klaar. Het werk kan beginnen!"
Reactie toevoegen