Floating Olympics technisch mogelijk
Op FloatingLife in Pampushaven te Almere verkenden overheden, ingenieurs, bedrijven en kennisinstellingen het idee van een drijvend dorp en andere voorzieningen als onderdeel van de Olympische Hoofdstructuur. Zij trokken een aantal interessante conclusies. De combinatie van drijvende Spelen en hergebruik kan leiden tot een spectaculair Nederlands bid. Het is tijd om de kennis en mogelijkheden die Nederland heeft in de praktijk te tonen en verder te onderzoeken.
Op uitnodiging van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) en FloatingLife werden de mogelijkheden verkend om de Olympische Spelen van 2028 in Nederland drijvend te realiseren. De uitkomsten vormen onder meer input voor het onderzoek naar de Olympische Hoofdstructuur, dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu momenteel verricht.
In de levendige bijeenkomst kwam onder andere naar voren:
- Technisch en voor wat betreft de hoeveelheid ruimte zijn er geen beperkingen voor het realiseren van een drijvend Olympisch dorp en andere voorzieningen.
- Drijvend bouwen biedt de kans om compacte Spelen op één plek te houden en daarna de woningen en voorzieningen over het land te verspreiden.
- De in Nederland gebruikte drijvende woningen & voorzieningen kunnen ook elders in de wereld hergebruikt worden. In 2030 woont 50% van de wereldbevolking in delta-gebieden. Daarmee krijgen drijvende gebouwen steeds meer internationale relevantie.
- Zelfvoorzienend bouwen op water behoort tot de mogelijkheden, net als extra kansen voor de natuur.
- Drijvende Olympische Spelen kunnen helpen de Nederlandse kennis op het gebied van drijvende oplossingen nog verder vooruit te stuwen. Op dit moment staan andere landen klaar om Nederland in te halen als het gaat om de voortrekkersrol op dit gebied.
- Kennisuitwisseling met het Deltaprogramma is waardevol: hoe kan drijvend bouwen bijdragen aan veiligheid en ruimtelijke ordening?
- Ideeën over wonen en werken veranderen steeds sneller en worden steeds individueler. Drijvend bouwen biedt de flexibiliteit om hier op te reageren. De kennis over drijvend bouwen is daarmee relevant voor het wonen in Nederland in de nabije toekomst.
- Nederland heeft een spectaculair bid (aanbieding) nodig om kans te maken op de Spelen in 2028. Een drijvend Olympisch dorp zou kunnen bijdragen aan een bid dat bij Nederland past met kennisontwikkeling op het gebied van leven op water, deltatechnologie en flexibel ontwikkelen.
Geconcludeerd werd, dat een drijvend Olympisch dorp een bouwsteen met veel potentie is voor de Olympische Hoofdstructuur. Hoewel alle bouwers het eens zijn over het realiteitsgehalte van drijvende constructies, zullen in de praktijk de mogelijkheden ook aangetoond moeten worden. FloatingLife, de tijdelijke expositie van de drijvende stad in Pampushaven, is het toepassings- en expertise centrum dat de ruimte biedt om hiermee te experimenteren.
Reactie toevoegen