Flexibiliteit levert blijvende meerwaarde op
“Een maximaal rendement behalen op de materialen en energie die we in een gebouw stoppen vraagt om een blik op de lange termijn,” zegt Eduard van der Meer, directeur van specialist in draagconstructies VBI. “Demografische ontwikkelingen, nieuwe technologische kennis en veranderingen in wet- en regelgeving beïnvloeden continu de eisen die markt en eindgebruiker stellen aan de gebouwde omgeving.”
Gebied, gebouw, gebruiker
“We moeten hier programmatisch naar leren kijken,” aldus Van der Meer. “Dan bedoel ik dat je verder kijkt dan de huidige functie van een gebouw en rekening houdt met toekomstige bruikbaarheid.” Hoe zorg je dat opeenvolgende gebruikers een gebouw voor zeker tientallen jaren rendabel kunnen benutten in verschillende functies? “Dat vraagt aan de ene kant om een breder inzicht met scenario’s vanuit gebied, gebouw en gebruiker. Aan de andere kant moet een gebouw kunnen meebewegen met nieuwe ontwikkelingen in de tijd.”
Flexibel comfort
“Iets neerzetten wat we steeds kunnen aanpassen aan veranderende behoeftes van gebruikers is dan een basisvoorwaarde om blijvende meerwaarde te creëren. Flexibele draagconstructies vormen hiervoor de basis. Die maken het mogelijk dat je nu een kantoor kunt huisvesten en over tien jaar een aantrekkelijk appartementencomplex. Wij noemen dat Flexibel comfort, een manier om echt duurzaam te bouwen. Door al vanaf de financieringsfase vanuit de eindgebruikers te denken, verlaag je bovendien de exploitatiekosten tijdens de hele levensduur van het gebouw. Dat vergroot het rendement op de lange termijn.”
Op de lange termijn
Die omslag in denken en doen is volgens Van der Meer noodzakelijk. “Als we blijven bouwen zoals nu, creëren we vooral meer nieuwe leegstand. Wie durft te bouwen vanuit de gebruikers bouwt voor vandaag, morgen én overmorgen. Dat lukt het beste als we met alle partners in de keten intensief kunnen samenwerken. Met dezelfde ambitie en vanuit een brede blik op de gebouwde omgeving. Zo creëren we met flexibiliteit een optimaal perspectief voor toekomstbestendige waarde.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen