Flexibele dam beschermt historische centra

zaterdag 10 oktober 2015
timer 1 min
Een dam die zichzelf met de kracht van water omhoog stuwt is een innovatie waar veel historische centra baat bij zouden hebben bij overstromingen. Binnenkort zal het centrum van Spakenburg zo'n dam in gebruik nemen.

De flexibele dam heeft een lengte van 335 meter en een hoogte van 80 centimeter. Bij overstromingen wordt de waterkering van composiet opgestuwd door het stijgende waterpeil in de havens. Het water stroomt vervolgens in een stalen bak waarin de dam ligt verzonknen. Bij mooi weerd ligt de verzonken dam onder het maaiveld.

De dam bestaat uit lichtgewicht kunststof materiaal (kevlar) met een stalen bovenzijde en wordt geleverd door het Belgische bedrijf Aggéres. Met de oplossing won bouwcombinatie Van Heteren/Jansen Venneboer de aanbesteding voor het project, waarvoor waterschap Vallei en Veluwe de markt vroeg om een innovatieve oplossing. 

Het project is onderdeel van de dijkverbetering langs de Zuidelijke Randmeren en Eem. De bouw start in het najaar van 2016 en moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel