Flexibele dakbedekking als ideale, circulaire keuze
Het is een prachtig, multicultureel onderwijscomplex, daar aan het Damsterdiep in Appingedam. Sommigen noemen het ook wel een ‘educatief landschap’, waarbij de ruimtelijke indeling rond een centraal plein werd geïnspireerd door de historische wierden in Groningen. Vanuit de lucht zie je een schitterend geheel, bestaande uit zes verschillende gebouwen, met daarin vier onderwijsinstellingen.
Rekbaar en flexibel
De omgeving van Appingedam is ook aardbevingsgebied. De wens voor een flexibele dakafdichting werd daarbij als noodzaak gezien. Dat deed de architect uitkomen bij de EPDM dakbedekking van Carlisle CM: het inductiebevestigingssysteem met HERTALAN EASY COVER. Je vindt deze dakbedekkingssystemen terug op meerdere van de zes gebouwen, zowel op platte, als op zadel- en licht hellende daken. Ook het patiogedeelte, waar alle gebouwen elkaar ‘vinden’, is volledig afgedicht met EPDM.
Dat materiaal heeft als belangrijk kenmerk dat het uitermate flexibel is, met een ‘hoge rek bij breuk’. Het is dus uitstekend materiaal wanneer er bewegingen in de ondergrond optreden. Verder zijn er bij de bevestiging van de rails voor zonnepanelen duizend ankers gebruikt en ingewerkt met EPDM. Ook bij een heel andersoortig, ecologisch project viel recent de keuze op HERTALAN dakbedekking (Ecodorp Boekel), terwijl Van Wijnen het circulaire systeem op haar woonfabriek heeft aangebracht.
Elastomeer rubber
EPDM is een vorm van gevulkaniseerd rubber en kan weer opnieuw terugkomen als grondstof in het productieproces, dankzij omgekeerde vulkanisatie. Bij de EPDM van HERTALAN is gekozen om waar mogelijk restanten van EPDM, zoals snij- en restafval van fabricageprocessen, te devulkaniseren en als plastomeer halffabricaat weer op te nemen in de productieketen. Een zuivere vorm van circulariteit, aldus Nijenhuis.
Inductie
De speciale innovatieve inductiebevestiging met het RhinoBond-systeem draagt ook stevig bij aan het thema herbruikbaarheid. De HERTALAN EPDM dakbedekking wordt met behulp van een magnetisch veld gemonteerd op drukverdeelplaatjes met een plastische coating. Zo ontstaat er een verbinding tussen het EPDM en de plaatjes op het onderliggende dak. Met hetzelfde gemak laat HERTALAN dankzij inductie ook weer los.
Circulariteit
Carlisle CM loopt voorop met deze toepassing, wat internationaal ook in de industrie wordt gezien en onderkend, aldus senior marketing manager Benno Nijenhuis. “Als bouwmaterialenproducent hebben wij oog voor onze omgeving en de toekomst. De huidige uitdaging op het gebied van grondstoffen zet deze prioriteit op een voetstuk. Het dreigende grondstoffentekort staat momenteel hoog op de agenda van koplopers in de bouw en vraagt om een adequate invulling van circulariteit door betrokken partijen.”
“HERTALAN raakt dus aan een centraal thema van circulariteit in de bouw”, vervolgt Nijenhuis, “en dat is losmaakbaarheid. Dit dakbedekkingssysteem voldoet daar volledig aan en wordt zelfs verkocht met een terugneemgarantie. Hierdoor voldoet het product, onder strenge voorwaarden, aan de MIA/VAMIL-regelingen van de Rijksoverheid. Dat levert een kostenvoordeel tot maximaal 10% op, niet alleen voor het materiaal zelf, maar ook voor de manuren waarmee de aanleg gemoeid gaat.”
Terugneemgarantie
“Terugnemen is overigens niet zo eenvoudig. Al was het maar omdat een product als dakbedekking doorgaans veertig tot vijftig jaar meegaat. Wat daarna de restwaarde is, is nu lastig vast te stellen. We weten daarom bijvoorbeeld niet welk bedrag we voor het oorspronkelijke product in onze boeken moeten reserveren. Ook de verschillende boekhoudregels in diverse werelddelen dragen daar niet aan bij. Maar de belofte ‘terugnemen’ staat en de verwachting is wel dat we andere financieringssystemen in de toekomst steeds vaker te zien krijgen, ook bij Carlisle CM. Uiteindelijk gaat het erom dat we het gebruik van virgin grondstoffen zoveel mogelijk terugdringen.”
Dit artikel verscheen eerder in de Innovatiecatalogus 2022. Lees de gehele editie hier.
Reactie toevoegen