Flatrenovatie in Amsterdam-Noord: upgrading door keramische gevels

donderdag 7 juni 2012
timer 2 min
Hans van Heeswijk renoveerde in Amsterdam-Noord een flat met winkels op de begane grond. Door het aanbrengen van een keramische bekleding doet het gebouw mee met de nieuwbouw in de omgeving. In een interview metStedebouw & Architectuur zegt Van Heeswijk “We proberen eerst het gebouw te ‘begrijpen. En daarna gaan we verfijnen. Het is een uitdaging om zo'n flat weer van deze tijd te maken.”

Van Heeswijk is wars van modieuze ingrepen: “Geen eigentijds, trendy sausje eroverheen. De aanwezige plastiek moet je grafisch versterken.”

Kopgevels

Van Heeswijk wijst op het Nieuw-Waterlandplein in Amsterdam-Noord: “Het project is gesitueerd aan het IJ. Door het winkelcentrum op de begane grond was een knip ontstaan in de relatie met de stad. Een flat in een laad- en loszone. Uitgangspunt was herstel van die relatie door aansluiting met de nieuw te bouwen woontorens en het nieuwe winkelcentrum. Vandaar ook de keuze om de kopgevels van de flats op een bijzondere manier te bekleden. Eerst zijn de  gevels geïsoleerd en toen  met kleurvaste keramische tegels afgewerkt waardoor een geheel is ontstaan met de nieuwbouw in de omgeving. De verdiepingen zijn met witte banden geaccentueerd. Door de balkons te voorzien van nieuwe hekken, in een kader waarin ook elektrische zonwering is opgenomen, wordt de buitenruimte aantrekkelijk. Dat de puien achter het balkon voorzien zijn van isolerend glas van vloer tot plafond draagt daaraan bij, en verhoogt tevens het zicht op de straat. Op de tweelaagse winkelruimten zijn de balkons extra groot, zodat de bewoners meer leefruimte hebben.”

Boek

Nieuw-Waterlandplein in Amsterdam-Noord is een van de projecten die Van Heeswijk opneemt in een boek van zijn bureau over het renoveren van flats. Het boek komt dit jaar uit. Over de inhoud zegt Van Heeswijk: “Er is geen overal toepasbaar recept voor de renovatie van deze flats, ieder project heeft zijn eigen kwaliteiten. Maar er zijn wel een aantal basis ingrediënten die onmisbaar zijn om er voor te zorgen dat de renovatie van dit soort gebouwen leidt tot een aantrekkelijk gebouw dat weer lange tijd mee kan en niet snel gedateerd is.”

Meer weten? Het volledige artikel staat in Stedebouw & Architectuur themanummer Renovatie & Herstructurering. De editie is hier te bestellen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel