Finnwood: rekensoftware voor houtconstructies

dinsdag 20 september 2011
timer 2 min
De laatste jaren zijn er veel nieuwe houtproducten geïntroduceerd. Nieuwe typen panelen Cross Laminated Timber zoals Leno en balken en liggers als Kerto en Finnjoist bieden voor velen in de bouw echter nog ongekende mogelijkheden. Om met deze nieuwe houtproducten snel te kunnen ontwerpen en construeren, is het nieuwe softwareprogramma Finnwood een uitstekend hulpmiddel.

Finnwood is een gratis programma van Finnforest voor het berekenen van moderne houtconstructies voor o.a. vloeren, daken en gevels. Met het programma kan eenvoudig worden aangetoond dat houtconstructies samengesteld uit constructief hout voldoen aan de eisen van de gebruiker, ten aanzien van belastingen, overspanning, doorbuiging en trilling. Het programma is vooral bedoeld voor constructeurs, maar ook voor architectenbureaus en aannemers die inzicht willen krijgen in de mogelijkheden van deze constructieve houtoplossingen. De berekeningen kunnen eenvoudig worden overlegd aan de gemeente of de hoofdconstructeur, als onderbouwing van de gemaakte keuze.

 

Eurocode 5

De software is gebaseerd op Eurocode 5 Houtconstructies, aangevuld met de Nederlandse Nationale Bijlage. Naast alle Europese constructieve kennis is er in het programma ook specifieke Nederlandse kennis en ervaring toegevoegd. Uit de praktijk blijkt namelijk dat de toepassing van houtproducten per land kan verschillen. Zo worden de Kerto-Ripa elementen in het buitenland vaak als boxelementen toegepast, maar in Nederland meestal als T-elementen. Ook aan het trillingsgedrag van houten vloeren worden de laatste jaren hoge eisen gesteld. Hier is nog niet veel ervaring mee, maar de trillingseis is vaak wél maatgevend. Daarom worden de vloerproducten in het Nederlandse programma ook aan deze eis getoetst. Deze toetsing vindt plaats op basis van richtlijnen uit de Eurocode en recent onderzoek door Finnforest, universiteiten en onderzoeksinstellingen als VTT (Technical Research Centre of Finland) en SBR (Stichting Bouw Research).

 

Passief bouwen

Bijzonder is dat het programma ook gebruikt kan worden bij toepassing van houten gevels voor passief bouwen. Daarvoor is de Finnjoist zeer geschikt, vanwege zijn hoogte (veel isolatie), grote stijfheid/stabiliteit en geringe koudebruggen (door het dunne lijf). Samen met de berekeningen van de I-liggers kan Finnforest – als partner in het bouwteam – zowel technische als bouwfysische ondersteuning én oplossingen aandragen. Daarbij kunnen de details worden geoptimaliseerd, samen met de constructeur.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel