Faulders Studio onderzoekt biomorfe gevels

woensdag 20 oktober 2010
timer 3 min
Faulders Studio ontwierp Geotube in Dubai met een zichzelf vormende huid. De nieuwe geneartie gevels reageren op de omgeving, herstellen zichzelf. De menselijke huid is een perfect voorbeeld van zo’n slimme 'gevel'.

De huid van Faulders Studio staat niet op zichzelf. Een architect die overtuigd is van een verschuiving naar slimmere gevels (en materialen) is Alex Ritter. In zijn boek Smart Materials uit 2006 beschrijft hij verschillende methoden voor actief opererende gevels. “Architects who fail to run with the trend sparked by radical smart materials towards adaptive and kinetic buildings will be left behind”, zo stelt hij.  

 

PCM

Een van die slimmere materialen is PCM (phase change materials). PCM materialen reageren op vocht, water of temperatuur. In het Council House in Melbourne van DesignInc wordt  een zoutoplossing als PCM ingezet om de temperatuur te regelen. Zonder mechanisch airco systeem lukt het de binnentemperatuur gelijkmatig te houden.

 

Self healing materials

Wil de gevel net zo slim worden als onze huid dan is reageren op de omstandigheden niet genoeg. Een huid kan zich zelf ook herstellen. Aan de TU Delft leidt professor Sybrand  Zwaag het programma van ‘self healing materials’. Zwaag is zelf verbaasd over de vooruitgangen die geboekt worden. Het zelfherstellende beton, waar ingekapselde micro-organismen de ontstane scheurtjes opvullen, is de laboratoriumfase al bijna ontstegen en wacht op toepassing.

 

Biomimicry

Een grote inspiratiebron voor slimme gevels is de natuur. Het klassieke voorbeeld van een door de natuur geïnspireerd  materiaal is klittenband. De haartjes van de klit stonden model voor dit product. Biomimicry, de wetenschap die de natuur onderzoekt en nabootst om betere producten te ontwerpen, kent een groeiende populariteit . 

 

Stosolar

Voor isolatiematerialen zijn de pinguin en de ijsbeer de aangewezen onderzoeksdieren. Wetenschappers doen al decennia onderzoek naar de mechanismen om in extreme kou warm te blijven. In plaats van de dikke isolatiepakketten die in de traditionele bouw nodig zijn kunnen deze dieren het met dunne vachten in ijskoude omstandigheden in ijskoude omstandigheden uithouden. Het wandsysteem Stosolar is gebaseerd op de werking van de ijsberenhuid. Dunne staafjes glasvezel zijn bevestigd op een zwarte ondergrond. ’s Winters laten de dunne staafjes de winterzon door, zomers wordt de hoogstaande zon afgestoten.

 

Zelf groeien

Kunnen gevels, zoals de biomorfe huiden, ook zelf groeien? De ontwerpers van denken van wel. Bij het project Geotube  in Dubai  spreiden ze zout water over dun geveldoek. Het water verdampt onder de hete woestijnzon en de zoutkristallen blijven achter om zo een zonnescherm te vormen. Het project is in studiefase en het functioneren moet nog uitgezocht worden, maar het geloof van zelfvormende gevelonderdelen is al een eerste stap.

 

 

Een uitgebreide versie van dit artikel leest u in Stedebouw & Architectuur themanummer Gevels dat binnenkort verschijnt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel