EYE Film Instituut Nederland opent deuren

woensdag 11 januari 2012
timer 2 min
EYE Film Instituut Nederland opent in april de deuren. Het witte gebouw, gevestigd aan de noordoever van het IJ, ligt tegenover station Amsterdam Centraal. Het ontwerp is van het Oostenrijkse  architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects, onder andere bekend van het Porsche Museum in Stuttgart.

DMAA liet zich in hun ontwerp leiden door twee motieven: meervoudig perspectief en fysiologisch effect.

Hét centrum voor film in Nederland

EYE, het nieuwe filmmuseum, is hét centrum voor film in Nederland. Naast een expositieruimte van 1200 vierkante meter, 4 state-of-the-art filmzalen, een horecagelegenheid met  prachtig uitzicht over het IJ op het buitenterras, een educatieve ruimte voor workshops, kan de bezoeker bij EYE ook zelfstandig door de digitale collectie struinen in de basement.

Geen rechte hoeken

De binnen- en buitenruimten van het gebouw hebben geen rechte hoeken. Opvallend zijn de uitstekende zijden. Overstek aan de zuidoostkant bedraagt 32 meter, aan de westkant 15 meter. De totale constructie is 23 meter hoog. Het skelet  is opgebouwd uit staalprofielen (930.000 kilo staal is verwerkt).

Internationale promotie van de Nederlandse film

EYE organiseert daartoe het hele jaar door filmvertoningen, festivals, premières, openluchtvoorstellingen, tentoonstellingen, retrospectieven, lezingen, debatten en educatieve programma’s. Daarnaast beheert EYE een wereldwijd gerenommeerde collectie en staat bekend om zijn kennis en expertise op het gebied van restauratie en onderzoek. Ook verzorgt EYE de internationale promotie van de Nederlandse film.

www.eyefilm.nl

 www.deluganmeissl.at

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel