Europees Ecolabel voor kantoorgebouwen ongewenst

woensdag 18 april 2012
timer 2 min
Het Europese netwerk van de World Green Building Council, met meer dan 30 Europese GBC’s (waaronder de Dutch Green Building Council) en  meer dan 3500 aangesloten bedrijven, heeft een brief geschreven aan de Europese Commissie (EC) over de ontwikkeling van het Europese Ecolabel* voor kantoorgebouwen. Zowel de ontwikkeling als inhoud (de criteria) van het Ecolabel roepen vragen op. Volgens het netwerk is het Ecolabel niet afgestemd op de huidige behoeften van de markt.

Een van de kritiepunten: het Eco-label gaat niet uit van een integrale benadering van ontwerp, bouw, beheer en gebruik omdat er slechts gekeken wordt naar de milieuprestatie van de bouwelementen afzonderlijk. Bovendien ontbreekt een goede relatie tussen Ecolabel en bestaande keurmerken, standaarden en wetgeving.

 

Voorstander

Het Europese netwerk is groot voorstander van wetgeving en standaardisatie ter bevordering van de verbetering van de duurzaamheidsprestaties. Het is volgens de councils moeilijk uit de leggen aan de markt, als overal het wiel opnieuw moet worden uitgevonden en er geen samenhang is. Nog los van de extra capaciteit, tijd en geld dit in beslag neemt. De criteria in het Ecolabel sluiten onvoldoende aan op bestaande ontwikkelingen en reeds door de markt erkende keurmerken zoals BREEAM, LEED en DGNB. Volgens de councils is de CEN TC 350 norm het aangewezen instrument om te harmoniseren in heel Europa. Een duidelijke strategie op EU niveau (tussen alle DG’s) is noodzakelijk. Veel tijd en moeite kan hierdoor bespaard worden. Het Ecolabel zou baat kunnen hebben bij erkennen van overkoepelende gemeenschappelijke indicatoren of instanties. Hierdoor worden dubbele inspanningen, tijd en kosten voorkomen.

 

Geloofwaardigheid en nauwkeurigheid
De markt heeft behoefte aan betrouwbare en accurate herkenning en erkenning van duurzaamheidsprestaties. Het Ecolabel richt zich in de basis op de 20% best presterende kantoorgebouwen op het gebied van energie in heel Europa. Op dit moment is er echter onvoldoende informatie over de prestatie van zowel nieuwe als bestaande gebouwvoorraad om de beste presterende gebouwen daadwerkelijk te identificeren. Het ontbreken van duidelijke en geharmoniseerde KPI’s, controle processen en erkende assessorvaardigheden zal leiden tot een ongeloofwaardig label. Daarnaast waarschuwt het Europese netwerk dat in veel landen de nationaal bevoegde instanties qua vaardigheden nog niet klaar zijn om de beoordelingscriteria te kunnen toepassen.

 

www.dgbc.nl

 

Binnenkort verschijnt het themanummer Duurzaam Bouwen. Bestel hier deze bijzondere editie, met informatie over smart grids in Nederland, geothermie, passief renoveren, biobased architectuur en een interview met Ken Yeang.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel