European Patent Office op èèn in top tien groene daken

dinsdag 10 juli 2012
timer 2 min
European Patent Office in Rijswijk staat op plaats èèn in de top tien van groene daken. Naar een ontwerp van Copijn is een enorm daktuin van 25.000 vierkante meter gerealiseerd. Deze bestaat uit verschillende typen tuinen, zoals een vijvertuin, vlindertuin en moerastuin, wat de biodiversiteit van het gebied verhoogt. Hierdoor heeft dit prachtige dak ook vele verschillende gebruiksmogelijkheden. Selectie van de top tien is gemaakt door Hiltrud Pötz van opMAAT.

De top tien is een verzameling van groene daken die geselecteerd zijn op esthetiek en/of gebruiksfuncties.

Groene zijn in, en dit is terecht. Groene daken hebben veel positieve effecten: zo blijven de ruimtes onder groene daken koeler wat het comfort op hete dagen ten goede komt. Ook voorkomt het koeler blijven van de ruimtes onder groene daken dat er minder energie voor de koeling van deze ruimtes gebruikt wordt.

Koele daken helpen afhankelijk van de vormgeving — van mos-sedum tot intensieve daktuinen — mee om ook de stad in zijn geheel koeler te houden. Groene daken zijn mooier om ernaar of erop te kijken. Groene daken bieden leef- en rustruimte aan vogels, insecten en andere kleine dieren en kunnen zo een bijdrage leveren aan de stedelijke biodiversiteit. Groene daken helpen mee om de sponswerking van de stad te vergroten en zo de toenemende overlast door heftige regenbuien te voorkomen. Groene daken kunnen als bruikbaar oppervlak voor recreatie en ook stadslandbouw ingericht worden. In veel landen is het dan ook verplicht om bij nieuwbouw en renovatie op platte daken groene daken te realiseren.

Op plaats twee staat The High Line – New York Ontwerp, van Diller Scofidio + Renfro. Het beplantingsontwerp is van Piet Oudolf. De High Line in New York is een mooi voorbeeld van de herontwikkeling van oude infrastructuur, een spoorviaduct, tot een openbaar publieke ruimte. Er is een lang lint dwars door de stad ontstaan dat bijdraagt aan de groei van de biodiversiteit en dat als stadspark wordt gebruikt.

Meer weten over groene daken? Bestel hier het pas uitgekomen themanummer Daken van Stedebouw & Architectuur, met een expertpanel over groene daken, de top tien groene daken, en aandacht voor een megamoestuin in Rotterdam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel