Esther Hebly - Oskomera BV

maandag 14 mei 2012
timer 2 min
“De gedachte achter de slimme gevels  is logisch. Comfort is de reden dat we gebouwen willen. Gebouwschil en installaties bepalen voor het overgrote gedeelte je comfort.”

“De gedachte achter de slimme gevels  is logisch. Comfort is de reden dat we gebouwen willen. Gebouwschil en installaties bepalen voor het overgrote gedeelte je comfort. Bovendien bepalen ze samen het leeuwendeel van je energielasten, en bouw- en onderhoudsbudget. Verse lucht en energie in de vorm van licht, warmte en koude zijn gratis aanwezig. Gebruik de gebouwschil als dynamisch filter en stuur bij, waar nodig. Ik zie dat deze gedachte leeft bij diverse innovatiegerichte klanten, ontwerpers en producenten. We staan aan de vooravond van een trend. Na het ‘passief bouwen’ gaan we naar ‘interactief bouwen, wonen en werken’. Kansen zijn er voor concepten die de wisselende wensen van de gebruiker koppelen aan het weer, de dynamische schil en de installaties, zonder een efficiënt gebouwbeheer in de weg te staan. We weten uit onderzoek dat gebruikers, dus huurders, autonomie wensen en daar wel bij varen in termen van grotere tevredenheid, hogere productiviteit en lager kortdurend ziekteverzuim. Zonwering omhoog/omlaag, licht aan/uit, raam open/dicht en temperatuur omhoog/omlaag. We weten ook dat gebruikers soms ongelukkige keuzes maken: het raam open bij 30 graden Celsius met de koeling op vol vermogen, de zonwering omlaag laten op een zonnige winterdag en vervolgens elders gaan vergaderen etc. Met een slimme interface kunnen we de gebruiker ondersteunen in het nemen van slimme comfortabele beslissingen. Bij afwezigheid kiest het systeem de beste optie en gaat de ventilatie op een lager pitje. Door vraaggestuurd comfort te leveren kan aanzienlijk op energie worden bespaard ten opzichte van de state-of-the-art.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel