Energiezuinige verlichting in opmars

dinsdag 29 november 2011
timer 2 min
Energiezuinige verlichting is de trend. Vooral op het gebied van huishoudelijke en openbare verlichting. Energiezuinige verlichting in bedrijfspanden blijft achter. Daar is nog een belangrijke slag te slaan, aldus Hetty Hafkamp, voorzitter van de Taskforce Verlichting die 29 november het eindrapport van de Taskforce aanbood aan staatssecretaris Joop Atsma van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

In de afgelopen vier jaar dat de Taskforce Verlichting bestond, is veel bereikt. Het aantal spaar- en ledlampen in een gemiddeld huishouden steeg van 4 naar 10. Het percentage gemeenten dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting steeg van 11 naar 85%.  Alle provincies werken inmiddels aan energiezuinige verlichting.

In bedrijfspanden bleef de opmars van moderne, efficiënte technieken achter. Het aandeel energiezuinige verlichting steeg van 25 naar 35%. Aanwezigheidsdetectie wordt nu in 28% van de kantoren toegepast. Dat was  in 2004 13%. Hier ligt nog een onaangeroerd potentieel aan bezuinigingsmogelijkheden. De ervaring van de Taskforce Verlichting is dat er binnen organisaties weinig aandacht is voor de mogelijkheden en kansen van energiebesparing.

Koppositie
Ondanks alle geboekte resulaten is het grootste deel van de gebruikte verlichting nog steeds energie-onzuinig. Dat is jammer. Vanuit het oogpunt van energiebesparing, maar ook vanuit financieel oogpunt. Hetty Hafkamp: “Energie-efficiënte verlichting is voor gebruikers een makkelijke manier om geld te sparen. Bovendien biedt de vervanging van bestaande verlichting door energiezuinige versies economische perspectieven voor het Nederlandse bedrijfsleven. En dat bedrijfsleven heeft de potentie om in deze sector een koppositie in te nemen.”

 

Meer weten? Download hier het Eindrapport Taskforce Verlichting - Zuinig licht, helder keuze november 2011




 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel