Energieneutraal wonen op voormalig vliegveld Valkenburg

maandag 3 oktober 2011
timer 2 min
Voormalig Marinevliegkamp Valkenburg wordt energieneutraal: een wijk die zichzelf voorziet van energie. Hier wordt het energiemodel van de toekomst ontwikkeld, dat als voorbeeld kan dienen voor de rest van Nederland. Gemeente Katwijk, het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) en de koploperbedrijven van Gebieden Energieneutraal (GEN) hebben recent een samenwerkingsovereenkomst.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties steunt deze ontwikkeling via een financiële bijdrage aan het programma GEN.

 

Comfortabel en betaalbaar wonen

 “Als eigenaar en ontwikkelaar van het terrein hebben we vanuit het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf het initiatief genomen om de koplopers van Gebieden Energieneutraal te interesseren voor Valkenburg”, aldus Nico Smiet, projectdirecteur RVOB. “Door de unieke samenwerking worden onze energieneutrale ambities voor Valkenburg praktisch vertaald.” Gebieden Energieneutraal is een groep bedrijven de wereld van kennisinstellingen, bouw en installatie, industrie, energiesector en financieel- en juridisch advies.

 

 

Puzzel oplossen in Valkenburg

Komend jaar buigt GEN zich als eerste over de aanpak voor Locatie Valkenburg. De gemeente Katwijk en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf hebben daarmee de primeur in Nederland. Experts gaan de ingewikkelde puzzel oplossen. Ze werken samen aan innovatieve technieken om energie te besparen én op te wekken op zowel woning- als gebiedsniveau. Ook doen ze voorstellen voor (nieuwe vormen van) financiering, samenwerkingsvormen en gebruiksgedrag van consumenten,

die direct uitvoerbaar zijn. “In 2012 ligt er een werkplan met voorbeeld- en draaiboeken, om kant-en-klaar uit te kunnen voeren”, zo verwacht burgemeester Jos Wienen, voorzitter van de stuurgroep Valkenburg. “Dan weten we hoe we van het voormalige vliegveld een energieneutrale woonwijk kunnen maken; een plek waar je niet alleen comfortabel, maar ook “groen” kunt wonen”.

 

Samen voordeel

De gemeente Katwijk en het Rijk krijgen door de samenwerking met Gebieden Energieneutraal de instrumenten in handen om hun energiedoelstellingen te halen. De nieuwbouw in Valkenburg zal veel kennis en ervaring opleveren die van belang is voor het kabinetsdoel dat vanaf 2020 alle nieuwe gebouwen energieneutraal moeten zijn. De kennis die bij Valkenburg wordt opgedaan is breed toepasbaar voor andere gemeentes en marktpartijen. Door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, committeren betrokken partijen zich eraan om deze kennis ook daadwerkelijk verder te brengen.

 

 

www.gebiedenenergieneutraal.nl

www.locatievalkenburg.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel