Energielabel nieuwbouwhuizen en -gebouwen uitgesteld tot 1 juli 2013

maandag 17 september 2012
timer 1 min
Het energielabel voor nieuwbouwhuizen en -gebouwen wordt uitgesteld tot 1 juli volgend jaar. Dat is een halfjaar later dan eerder voorzien.

Marktpartijen kregen het uitstel 22 augustus te horen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Tweede Kamer moet de wet die het zogenoemde nieuwbouwlabel regelt nog aannemen.

In de desbetreffende wet worden ook sancties gezet op het ontbreken van een energielabel voor bestaande huizen en gebouwen. Dat label moet al sinds 2008 getoond kunnen worden. Over de sancties is echter nog discussie in de Kamer, één van de redenen voor de vertraging. Invoering per 1 januari van het nieuwbouwlabel, zoals oorspronkelijk het plan was, is daardoor nu te kort dag.

Het uitstel geeft bouwers tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De komende periode wordt de opleveringstoets getest waarmee het nieuwbouwlabel wordt bepaald. Dat wordt gedaan door de vijf partijen die in 2008 een akkoord sloten voor energiezuinige nieuwbouw, namelijk Bouwend Nederland, Aedes, Neprom, de NVB en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel