Energiedak in Eindhoven

dinsdag 15 juni 2010
timer 2 min
Eindhoven bouwt een school die meer energie produceert dan het gebouw zelf nodig heeft. Het omliggende programma — zoals een sporthal — draait straks op energie van de school. Een cruciale rol in het energieconcept vervult het dak. Schiebroek uit Best monteerde 1.123 vierkante meter energiedak waarvan 850 vierkante wordt bekleed met solar geïntegreerde FPO dakbanen.

Het energiedak is een vinding van Schiebroek. Tien jaar geleden kreeg de Brabantse ondernemer een brainwave. “Stel nu dat de gasprijs fors omhoog gaat, dan is er met het dak flink geld te verdienen.” Hij ontwikkelde het energiedak en kreeg vooral door Al Gore’s Inconvenient Truth de wind fors in de zeilen. “Wij doen al twee jaar lang niks anders dan energiedaken. En dat met dank aan Gore. Ik moet die man toch nog eens een bloemetje sturen.”

In zijn kantoor in Best blikt Schiebroek kort terug. Hoe is het energiedak ontstaan? In de agrarische industrie gebruiken ze polypropyleen kanaalplaten (met een breedte van 14 centimeter) met slangen gekoppeld, en daar gaat water doorheen om mest te koelen. “We hebben dat concept zo gemodificeerd dat het geschikt was voor daktoepassingen. Een aantal projecten is met die kanaalplaten uitgevoerd. Maar we liepen tegen technische problemen op die onoplosbaar waren, want inherent aan het concept. We zijn naar alternatieven gaan kijken. Vier jaar geleden hadden we beet. Geïnspireerd door vloerverwarmingssystemen (leidingen in een vloervlak) zijn we gaan kijken hoe we dat uitgangspunt konden vertalen naar het dak. En dat heeft geleid tot het Energiedak®. Een en ander gebeurde in nauwe samenwerking met de TU Eindhoven en de TU/e afdeling productontwikkeling van Jos Lichtenberg. Naast productontwikkeling hebben Lichtenberg en zijn team zich vooral ook bezig gehouden met het doorrekenen en valideren van meetgegevens, en dat heeft onder meer geleid tot een rekenprogramma dat cijfers genereert die kloppen. Opdrachtgevers weten door dat programma exact wat hun Energiedak® gaat doen qua energieproductie.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel