Energie besparen zonder investering

woensdag 17 oktober 2012
timer 2 min
VVD en PvdA schrapten het fonds van 70 miljoen euro voor energiebesparing in gebouwen. Volgens Frans Wolffenbuttelhoeft dat de branche niet te schaden. Energiebesparing en verbetering van het binnenklimaat voor scholen, bedrijven en non-profit instellingen kan zonder directe investering.
Frans Wolffenbuttel, eigenaar van DACW: “Wij adviseren  klanten over de meest efficiënte manier van inregelen van systemen. Dit betekent bijvoorbeeld dat lampen automatisch uitschakelen, de thermostaat automatisch wordt teruggedraaid en dat het klimaatsysteem van koelen, verwarmen en ventileren slim is ingeregeld. Ik zie dat veel scholen, bedrijven en non-profit instellingen minimaal 10% en soms wel tot 30% kunnen besparen op hun energierekening.”

Zonder investering
Wolffenbuttel heeft een businessplan ontwikkeld waarbij klanten geen directe investering doen voor de energiebesparing. Het verdienmodel van Wolffenbuttel is gebaseerd op de daadwerkelijk behaalde energiebesparing. “Zodra wij voor onze klanten een besparing van minimaal 10% kunnen realiseren gaan we een contract aan voor vijf jaar. In het eerste jaar is de opbrengst van de besparing voor DACW. In het tweede jaar is dit nog 80% en profiteert de klant dus van de eerste besparing. In de volgende jaren loopt het besparingspercentage voor de klant op met 20% per jaar. Aan het einde van de looptijd is de besparing volledig voor de klant. Zo profiteren onze klanten van onze kennis op het gebied van energiebesparing, zonder daarbij te investeren.”

Deelakkoord
Wolffenbuttel vindt de besparing in het deelakkoord van 70 miljoen euro een goede beslissing: “Het geld uit dit fonds kan volgens mij beter besteed worden aan de zorg of het onderwijs. Scholen kunnen bijvoorbeeld investeren in nieuwe leermiddelen en tegelijk profiteren van een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Deze combinatie leek voorheen voor veel scholen niet haalbaar door de hoge kosten die in het traditionele model gemoeid waren met energiebesparing.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel