Eisen voor isolatie nieuwe gebouwen worden aangescherpt

donderdag 27 september 2012
timer 2 min
Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat de isolatie-eisen voor nieuwe gebouwen aanscherpen. De vereiste U-waarde voor ramen, deuren en kozijnen gaat per 1 januari 2013 naar het niveau van HR++-glas en de vereiste Rc-waarde van dak, vloer en gevel gaat per 1 januari 2015 naar 5,0 m2.K/W. De minister meldt dit aan de Tweede Kamer in een brief van 8 juni 2012. De Kamer heeft hiermee ingestemd.

Op 18 januari 2012 had de minister de Kamer toegezegd de isolatie-eisen te zullen aanscherpen, mits aan de aangescherpte eisen op kosteneffectieve wijze kan worden voldaan. Naar aanleiding van deze toezegging heeft Agentschap NL, op verzoek van de minister, onderzoek laten uitvoeren.

De belangrijkste conclusies zijn:

1. Aanscherping van de U-waarde tot het niveau van HR++-glas is kosteneffectief.

2. Verhoging van de Rc-waarde van 3,5 m2.K/W naar 5,0 m2.K/W is nog niet kosteneffectief. Op basis hiervan heeft de minister voorgesteld om de isolatie-eisen aan te scherpen. In een algemeen overleg op 20 juni 2012 heeft de Kamer hiermee ingestemd.

Schilkwaliteit

Omdat verhoging van de vereiste Rc-waarde op dit moment nog niet kosteneffectief is zal Minister Spies deze verhoging pas invoeren per 1 januari  2015. De minister komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om een goede schilkwaliteit te waarborgen. Zij geeft hiermee ook gehoor aan de signalen uit het veld om meer voorbereidingstijd. De verwachting is bovendien dat door deze aangekondigde verhoging van de Rc-waarde partijen zich zo kunnen voorbereiden dat de verhoging van de Rc-waarde op dat moment wel kosteneffectief zal zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel