EGM architecten wint architectenselectie sportpaviljoen Fletiomare-Oost

maandag 15 oktober 2012
timer 2 min
EGM architecten heeft opdracht gekregen voor de nieuwbouw van sportpaviljoen Fletiomare-Oost. Het sportcomplex dat wordt gerealiseerd in opdracht van de gemeente Utrecht zal plaats bieden aan drie verenigingen: korfbalvereniging Fiducia,  voetbalvereniging PVCV en handbalvereniging Eendracht. Het paviljoen bevat twee sportkantines, een kleedkamercomplex en gemeenschappelijke ruimtes.

De nieuwbouw die de bestaande bebouwing vervangt, wordt gezamenlijk met de drie verenigingen ontwikkeld.  Uitgangspunt hierbij is dat door samenwerking een optimale herinrichting van het sportcomplex kan plaatsvinden, waarbij het gezamenlijk gebruik van één voorziening kan leiden tot een aanzienlijke verlaging in  bouw- en exploitatiekosten.

 

Eigen identiteit

Het ontwerp voorziet enerzijds in de behoefte van de betrokken partijen om strikt gescheiden van elkaar te kunnen functioneren, maar biedt ook de mogelijkheid om kleedkamervoorzieningen en andere ruimten gezamenlijk te gebruiken. Een gebouw dat de gezamenlijkheid benadrukt zonder de eigenheid van de betrokken verenigingen uit het oog te verliezen.

 

Meer aanbod

Aanleiding voor de nieuwbouw en de herinrichting van het sportpark is de ontwikkeling van de wijk Leidsche Rijn en de daarmee samenhangende bevolkingstoename. Hierdoor kan sportcomplex Fletiomare-Oost niet meer in de groeiende behoefte aan sportaccommodatie voorzien. Met de realisatie van het nieuwe sportcomplex verwacht de gemeente het sportaanbod van de verschillende verenigingen optimaal te kunnen bedienen.

 

Representatief en duurzaam

De architectuur van het sportpaviljoen weerspiegelt het karakter van de verenigingen en de aard van de sporten: sportief, open, transparant, toegankelijk, herkenbaar en representatief.  Daarnaast is het gebouw onderhoudsvriendelijk en duurzaam, met een focus op flexibiliteit en exploitatie.

 

Alzijdig gebouw

Doordat het gebouw alzijdig is vormgegeven en gematerialiseerd, kent het eigenlijk alleen maar voorkanten en heeft het bovendien een optimale relatie met de omliggende velden.

De verdraaiing in de bovenbouw zorgt voor een bepaalde spanning, dramatiseert het overstek en maakt het gebouw minder voorspelbaar. Hierdoor ontstaan er verschillende hoeken van het gebouw, zowel buiten als binnen.

 

De verwachting is dat het project in  2014 wordt opgeleverd en dat in  2015 de herontwikkeling van het sportpark volledig gerealiseerd zal zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel