Eerste woningen gerenoveerd volgens Active House

donderdag 18 oktober 2012
timer 3 min
In Montfoort worden voor het eerst in Nederland tien woningen duurzaam gerenoveerd volgens de principes van Active House. Uitgangspunt is een goede balans tussen energieontwerp, binnenklimaat en omgeving, waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Het renovatieconcept is ontwikkeld door de VELUX Groep en Danfoss enverder uitgewerkt door de Bouwhulpgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs. BAM Woningbouw zorgt voor de ontwikkeling en realisatie.

Het concept focust op het opwekken van zonne-energie, het gebruik van passieve zonnewarmte en technologie voor energie- en klimaatbeheersing. Gecombineerd met hoogniveau isolatie en natuurlijke ventilatie wordt een nieuwe schil om de woning gecreëerd.


Groot onderhoud met een toekomstvisie
De woningen in de Poorterstraat in Montfoort zijn veertig jaar oud en hebben momenteel energielabel E. Vorig jaar zijn 82 woningen gerenoveerd en opgewaardeerd naar energielabel A.

 

Bij normaal groot onderhoud worden dergelijke woningen meestal opgewaardeerd naar energielabel C. Vanwege de goede ligging, maar vooral omdat het ruime woningen zijn met een hoge toekomstwaarde, besloot woningcorporatie GroenWest tien woningen naar een nog hogere energieprestatie te brengen en voor de bewoners te zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat met meer daglicht en frisse lucht. Deze woningen worden opgewaardeerd naar een energieprestatie van energielabel A++.

 

De woningen bieden de bewoners naast goede energieprestaties ook meer leefruimte, daglicht en een prettiger binnenklimaat. De renovatie wordt in opdracht van GroenWest uitgevoerd door een consortium.


Totstandkoming renovatieproject
Het concept heeft als doel duurzaam renoveren te vereenvoudigen om daarmee een positieve bijdrage te leveren aan de mondiale milieuproblematiek. De betrokken partijen willen met het project in Montfoort ervaring opdoen met ingrijpende duurzame renovaties. Het project is een initiatief van VELUX Nederland.


Bernard van Dam, verantwoordelijk projectleider van GroenWest: “Voor GroenWest is dit project en onze rol als opdrachtgever een uitdagend experiment. Uniek hierbij is dat een marktpartij als VELUX Nederland de ambities en prestaties in dit project heeft ingebracht. De uitvoering is in handen van het consortium. Door deze vernieuwde aanpak en het vertrouwen in elkaar wordt in Nederland een vernieuwend concept gerealiseerd. Daarbij laten we zien dat een maximale energieprestatie met een hoge leefbaarheid en veel daglicht ook mogelijk is in bestaande woningen en niet voorbehouden is aan nieuwbouwwoningen.”

Perry van Leeuwen, adjunct directeur BAM Woningbouw Utrecht: “Het goede van de Active House visie is dat deze verder gaat dan duurzaamheid alleen. Active House stelt de bewoner centraal en gaat daarmee verder dan andere duurzaamheidvisies. Comfort en functionaliteit zijn belangrijke dragers van de visie en zorgen voor leefbaardere woningen.”

Minder energieverbruik en -lasten
De investering voor de renovatie komt voor rekening van de woningcorporatie, maar de aanvullende woningverbetering heeft voor de bewoners een onvermijdelijke huurverhoging ten gevolg. Deze wordt voor de bewoners meer dan gecompenseerd door de winst in energielasten. “De energielasten gaan omlaag en aangezien de algemene verwachting is dat de energiekosten de komende jaren nog sterker zullen stijgen dan de afgelopen jaren, worden de totale woonlasten, ondanks de hogere huur, op termijn zelfs lager”, aldus Van Dam.


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel