Eerste officiële release van baanbrekende Bouwbibliotheek

maandag 31 oktober 2011
timer 3 min
De eerste versie van BouwConnect is onlangs verschenen; de nieuwe standaard voor digitale productinformatie in de bouw. De bibliotheek biedt eenduidige informatie over miljoenen bouwdelen, die worden voorzien van een  unieke codering. Deze codering vormt de sleutel tot samenwerking tussen bouwpartijen, verbetert efficiency en minimaliseert faalkosten. Iedereen in de bouw kan er mee werken, met alle software. BouwConnect is een samenwerking tussen KPN en De Twee Snoeken. Verwacht wordt dat BouwConnect snel uitgroeit tot de standaard voor digitale productinformatie in de bouw.

Met BouwConnect heeft de markt eindelijk een middel in handen om de definitie van bouwobjecten eenduidig vast te leggen door gekozen bouwdelen eenmalig te coderen. Ze krijgen bij plaatsing in een applicatie een unieke code mee: de WUID (Warehouse Unique IDentifier).

 

Eenduidige definitie

Deze code bevat een directe koppeling naar het product of bouwdeel binnen de bibliotheek. Wie er mee werkt in een project kan altijd alle soorten informatie raadplegen: CAD (2D en 3D), bestekteksten (STABU en neutraal), kosten, bouwfysische eigenschappen, verwerkingsvoorschriften, garantievoorwaarden, enzovoort. Zelfs als de gebruiker in de eigen applicatie slechts een deel heeft opgeslagen. Op dit moment is informatie van 350 fabrikanten en leveranciers beschikbaar. Zij sloten al contracten om hun productinformatie te digitaliseren en op te nemen. Dat aantal groeit naar 1.500.

 

BIM

BouwConnect brengt virtueel bouwen in de versnelling. Het levert de bouwstenen voor het creëren van een gebouwmodel in BIM. Samenwerkende bouwpartijen die gebruikmaken van dezelfde eenduidige definitie van bouwdelen, vullen via BouwConnect een essentiële randvoorwaarde voor een succesvol BIM-proces in, want er is altijd sprake van hetzelfde product met de juiste specificaties. BouwConnect levert dus de broodnodige brandstof voor een slim, duurzaam en rendabel bouwproces.

 

Gratis raadplegen

De bibliotheek bevat naast een enorme hoeveelheid volledig gespecificeerde producten van fabrikanten ook ‘abstracte bouwdelen’. Daarmee plaatst men in een vroege fase een fabrikantvrije definitie van een bouwdeel, die later kan worden vertaald naar een concreet product van een bepaalde fabrikant.

De meeste informatie in de bibliotheek is gratis te raadplegen. Wie informatie gaat downloaden om bouwdelen digitaal toe te passen in software, heeft de keuze uit diverse soorten abonnementen.

 

Software

Elke softwareleverancier kan een koppeling maken met de BouwConnect Bibliotheek. Hiervoor is een speciale API (Application Program Interface) ontwikkeld. Voor diverse pakketten is inmiddels een directe koppeling vanuit de bibliotheek beschikbaar.

Met een ProductConfigurator kunnen fabrikanten en leveranciers het hun klanten extra makkelijk maken om producten te selecteren in tekeningen, bestek en andere digitale documenten. Een configurator kan bovendien naar eigen inzicht uitgebreid worden met bijvoorbeeld offerteaanvragen, webshop en kostenramingen.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel