Eerste nominaties BNA Gebouw van het Jaar 2012 bekend

woensdag 14 maart 2012
timer 2 min
De eerste kanshebbers op de titel BNA Gebouw van het Jaar 2012 zijn bekend. De Noord-Nederlandse voorronde van de architectuurprijs heeft twee nominaties opgeleverd. Een vakjury onder leiding van Bernard Colenbrander (TU/e) selecteerde ze uit vijfentwintig inzendingen. De winnaar wordt op 12 april 2012 bekendgemaakt.

De jury – naast Bernard Colenbrander bestaande uit Annette Marx (Marx en Steketee Architecten), Michaela Stegerwald (STEGERWALD architecture & research), Theo Reitsema (reitsema & partners) en Peter van Roosmalen (Architectuurcentrum Twente) – nomineerde de volgende projecten, in alfabetische volgorde:

 

- Laboratorium voor Infectieziekten, Groningen van De Zwarte Hond uit Groningen

- Provinciehuis Friesland, Leeuwarden van Soeters Van Eldonk architecten uit Amsterdam

 

Drie eervolle vermeldingen

Daarnaast kende de jury drie eervolle vermeldingen toe aan de projecten Jongerenhuisvesting aan de Eendrachtskade in Groningen (WALarchitectenbureau, Groningen), Pakhuis Hartelust in Leeuwarden (Jelle de Jong Architekten, Lemmer) en Populieren tuinhuisje in Groningen (Onix, Groningen).

 

Prijsuitreiking

De jury kiest uit de nominaties een regionale winnaar. Deze wordt op donderdag 12 april 2012 bekendgemaakt in het Drents Museum in Assen. Voorafgaand aan de prijsuitreiking praten de pdrachtgever van de nieuwbouw van het Drents Museum (gedeputeerde Tanja Klip-Martin van de provincie Drenthe) en de gebruiker (Michel van Maarseveen, directeur van het Drents Museum) over de ontwerpopgave en goed opdrachtgeverschap. Erick van Egeraat (Designed by Erick van Egeraat) licht hierna in een lezing de achtergronden en ideeën van zijn ontwerp toe.

 

Hoofdprijs

Beide genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012, die op 16 mei in Amsterdam wordt uitgereikt. Daarnaast kan iedereen nog stemmen voor de publieksprijs, die de BNA dit jaar voor het eerst organiseert.

 

Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

 

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel