Eerste integrale én gevalideerde circulariteitsaanpak
“Overheid, investeerders en bouwers denken nog steeds onvoldoende na over het eind van de gebruiksduur van gebouwen. Dit heeft onder meer toekomstige leegstand en verpaupering van bedrijfspanden tot gevolg. Daarom moeten we ons gaan richten op het realiseren van duurzame gebouwen, die voor relatief korte tijd blijven staan. Door deze gebouwen op te leveren met een materialenpaspoort blijft ook in de nabije toekomst bekend welke materialen in dit gebouw zitten. Demontage van het pand levert hoogwaardige bouwelementen op en nauwelijks afval.”
Volgens Cor van Dijken, manager Duurzaamheid van VDR Bouwgroep, is een materialenpaspoort hiervoor echter niet voldoende. Daarom bedacht hij de integrale circulariteitaanpak voor gebouwen Nexteria. “Hiermee leveren we een compleet en gevalideerde aanpak voor duurzaam en circulair bouwen en bieden daarmee de gebouweigenaar een complete formule voor circulaire huisvesting.”
Validatie
Dit pakket is het gebouwpaspoort, met daarin behalve het materialenpaspoort gevalideerde waarden voor circulariteit, losmaakbaarheid, duurzaamheid. Het vormt gezamenlijk een integrale circulariteitsaanpak voor gebouwen. “We hebben gebruikgemaakt van de Losbaakbaarheidsindex (LI) volgens rekenmethodiek van Alba Concepts”, geeft Van Dijken aan. “Daarnaast hebben we de Materialencirculariteitsindex (MCI) op basis van de methodiek van de Ellen MacArthur Foundation en de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) op basis van de GPR Gebouw-software toegepast. Nibe, het Nederland instituut voor bouwbiologie en ecologie, heeft deze waarden gevalideerd.”
Nexteria heeft dit gebouwpaspoort voor het eerst toegepast in de totstandkoming van de nieuwe bedrijfshal van VDR Bouwgroep. “Dit is de eerste aantoonbaar circulaire bedrijfshal in Nederland en is inmiddels bekroond tot Circulaire Hal 2019”, vertelt Van Dijken. “Door al deze gevalideerde rekenmethoden samen te voegen tot één verzameldocument, zorgen we voor inzicht in de waarden van alle toegepaste materialen.
Het volledige artikel leest u in de Building Holland Special, een co-productie van Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
Reactie toevoegen