Eerste in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland verrijst in Rotterdam
Waar tot voor kort nog alleen een begane grondvloer lag, staat nu al een groot deel van het houten casco overeind. Voor het einde van dit jaar is het gebouw wind- en waterdicht. De opvanglocatie met vijftig zorgunits en dagbesteding, gericht op bewoners die zorg en begeleiding krijgen van het Leger des Heils, telt 2400 vierkante meters en opent de deuren in de zomer van 2023.
Duurzaamheid en innovatie staan hoog in het vaandel bij dit project. Zo is de volledig massief houten draagconstructie volledig demontabel en wordt een hoog percentage biobased- en circulaire materialen toegepast, waaronder houten geveldelen van Nederlands loofhout. De draagconstructie is van CLT, oftewel cross laminated timber (kruislaaghout). Een methode die drie, vier jaar geleden omarmd werd door Urban Climate Architects en inmiddels een vlucht neemt in Nederland. Het wordt nog niet zo vaak toegepast als houten skeletbouw, dat al veel langer als een alternatief voor betonbouw dient.
Het gebouw slaat ongeveer 570.000 kilogram aan CO2 op in de toegepaste houtproducten. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van bijna vijf miljoen kilometer aan uitlaatgassen van een auto. En vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 634 huishoudens per jaar. "Los van het feit dat het heel mooi is en goed voelt, is dat het grote voordeel; je slaat CO2 op in plaats van dat je het uitstoot", zegt Hauer.
Het gebouw wordt zeer energiezuinig en het grootste deel van de resterende energievraagvraag wordt op locatie opgewekt. Ook wordt aandacht besteed aan de inrichting van de aangrenzende publieke ruimte zodat het gebouw ook iets terug doet voor de wijk. "We hebben gekeken naar hoe je op een biodiverse manier kunt aansluiten bij het landschap aldaar. Door te onderzoeken welke planten- en dierensoorten het daar goed doen bijvoorbeeld. Ook de groene gevels bieden onderdak voor plant en dier", aldus Hauer.
"Dit project is voor ons het nieuwe normaal. Als we alle gebouwen in Nederland op deze wijze zouden bouwen is er geen stikstofprobleem voor de bouw. Wij zien dat het kan. We willen ook niet anders meer bouwen en dagen iedereen uit om dit ook te doen", aldus Hauer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec om 07:30 uurIn de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Prachtig gebouw.
Een voorbeeld voor Nederland 👍
Ingediend door Matty Vermeend (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 09/11/2022 - 18:40
Reactie toevoegen