Eerste ecodorp in de Benelux

maandag 7 juni 2010
timer 3 min
Een volledig duurzaam dorp is uniek.   

Ecodorp Brabant, een groep van 220 milieubewuste wereldburgers uit Brabant, gaat in augustus zijn eerste duurzame gebouw neerzetten: een modern en stijlvol ontvangst- en educatiegebouw opgetrokken uit stro en leem, met toepassing van de nieuwste groene technologie. Zo’n 50 volwassenen en kinderen zullen in augustus op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel gaan bouwen en kamperen.

 

“Ecodorp Brabant is het eerste duurzame dorp in de Benelux dat daadwerkelijk gaat bouwen.” constateert initiatiefnemer Ad Vlems. “Nederland kent wel klimaatneutrale huizen en een paar groene wijken, maar een plan om een volledig duurzaam dorp te bouwen is uniek in de Benelux en ook op wereldschaal nog zeer zeldzaam.”

 

Slimme groene technologie

Het bouwproject is een pilot om materialen en technieken live te testen als voorbereiding op het bouwen van een compleet ecodorp in de nabije toekomst. Het gebouw krijgt een lichte maar stevige fundering, een houtskelet van kaphout uit de buurt, met daartussen muren van keiharde strobalen afgewerkt met leem, met bovenop een klimaatregelend groendak. De verwarming bestaat uit een baanbrekend systeem waarmee op dit moment in Alaska op volle grond citroenen worden verbouwd. Ook worden er een vijver, waterpomp, vuurplaats en blotevoetenpad rond het gebouw aangelegd.

 

Win-win samenwerking met De Kleine Aarde

Het ontvangst- en educatiecentrum wordt gebouwd op het terrein van De Kleine Aarde, centrum voor duurzame levensstijl in Boxtel, onder Den Bosch. De Kleine Aarde ondersteunt burgers en bedrijven al sinds 1972 met produkten en diensten om duurzamer te produceren, consumeren en recrëeren.

“Wij juichen dit solide burgerinitiatief van harte toe. Daarom hebben wij een stuk grond op ons ecopark beschikbaar gesteld voor dit demo-gebouw.”, aldus Maarten Messing, directeur van De Kleine Aarde, die daarmee de bezoekers van zijn ecopark nog meer inspiratie hoopt te bieden.

 

Helende architectuur

Het gebouw wordt ontworpen en gebouwd onder archtitectuur van Huub van Laarhoven bna, een gerenommeerd architect die bekend staat om zijn ‘helende architectuur’, een methode die mens en natuur door middel van ecologisch ontworpen gebouwen harmonieus wil verbinden.

 

Open gemeenschap met een missie

“Dit bouwproject vormt een opmaat naar de bouw van het werkelijke ecodorp ergens in Brabant.” legt Vlems uit. “We hopen met dit demo-project overheden en andere partijen te interesseren in dit allergroenste wooninitiatief van Nederland.”

Het momentum is er. In minder dan twee jaar hebben de 220 dorpsbewoners het dorp in rap tempo samen ontworpen in werkgroepen (water, energie, bouwen, welzijn e.d.) en dorpsbijeenkomsten. “In ons hoofd is het dorp al bijna af. Nu alleen nog een stuk land, het laatste puzzelstukje.’ lacht Vlems.

Ecodorp Brabant wil een open gemeenschap zijn waar de bewoners duurzaam samenleven in een ecologisch doordacht gebied waarin milieuvriendelijk wonen, natuurlijke en veilige voedselproduktie, duurzaam ondernemen en groen recreëren hand in hand gaan. Het dorp wil door een bio-markt en rondleidingen zijn Brabantse buren ook informeren en inspireren tot groener en plezieriger leven.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel