Eerste duurzame drijvende woning AutarkHome in Maastricht

woensdag 16 mei 2012
timer 3 min
De AutarkHome is de eerste drijvende passiefwoning ter wereld die volledig in zijn eigen energie voorziet (gas, electriciteit en water). De woning heeft geen kade aansluiting nodig en is daarom vrij verplaatsbaar/aan te leggen. Deze zelfvoorziende (autark) en betaalbare woning ligt vanaf 15 mei tot oktober op de Maas ter hoogte van Stiphout in Maastricht.

De AutarkHome, ontworpen door Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten is vijf maanden als modelwoning te bezoeken. Door het toepassen van duurzame technieken is deze waterwoning 10 maal zo energiezuinig als een gemiddelde woning (EPC: 0,1).

Passiefhuis

De AutarkHome heeft een Europees passiefhuis certificaat. Een Passiefhuis is een combinatie van een hoogwaardig aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik dankzij het ontwerp: orientate op de zon, schilisolatie, kierdichting en ventilatie. Het gebruik van duurzame energie speelt  een steeds belangrijkere  rol in de samenleving. De AutarkHome biedt een betaalbare en hoogwaardige mogelijkheid om in een modern huis te wonen, zonder de maandelijkse lasten van elektra, gas en water. Belangrijk is dat de AutarkHome in serie zal worden geproduceerd waardoor zelfs starters dit type woning kunnen kopen. De vrijheid die ontstaat doordat de AutarkHome vrij verplaatsbaar is over water, biedt tal van mogelijkheden op liglocaties in binnen- en buitenland.

Inrichting door IKEA

IKEA Heerlen heeft de volledige inrichting van de AutarkHome woning verzorgd. Het is niet toevallig dat de keuze is gevallen op IKEA. Store manager Patrice Dreano: “We zijn erg blij dat we bij kunnen bijdragen aan dit bijzondere project. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij IKEA en is onderdeel van ons dagelijkse werk. Zo kijken we altijd naar nieuwe mogelijkheden om nog beter zorg te dragen voor het milieu. De AutarkHome is daarom een initiatief dat wij van harte ondersteunen. Alle duurzaamheids initiatieven staan op onze NON STOP actielijst op ikea.nl.  Zo moeten producten plat verpakt worden, zodat er minder transporten nodig zijn en de uitstoot wordt beperkt. Ook wil IKEA haar woonwaren huizen geleidelijk laten draaien op 100 procent hernieuwbare energie (nu 48 procent).

Facts en figures

Bij de AutarkHome zorgen  de 24 hoogwaardige zonnepanelen voor alle benodigde energie. De zon zorgt voor warm water en verwarmt de vloerverwarming. De isolatie, zonder koude bruggen bestaat uit 55cm massieve tempex. De geïsoleerde kozijnen ramen en deuren met drievoudig glas hebben een effectieve kierdichting. Een gebalanceerd ventilatiesysteem  zorgt voor een comfortabel binnenklimaat zowel in de winter als in de zomer. Een biodiesel generator zorgt voor stroom. Het oppervlakte water wordt ook maximaal benut. Door middel van omgekeerde osmose wordt ligwater omgezet tot drinkwater. Na zuivering wordt het rioolwater weer geloosd in het ligwater. In de zomer zorgt het koudere ligwater voor koeling in de woning.

  • EPC 0,1
  • Brut0 vloeroppervlakte ca 175m²
  • Totaal gewicht 130 ton
  • Jaarlijkse energiebehoefte  0 ,15kWh/m² 
  • Diepgang 1.40m 

 

De AutarkHome is, naast Ikea, mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren: IBC Solar, Koninklijke Mosa en Desso.

Meer weten over duurzaam en energiezuinig bouwen? Bestel hier het themanummer Duurzaam Bouwen van Stedebouw & Architectuur.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel