Eerste Cradle to Cradle Woning van Nederland

maandag 31 oktober 2011
timer 3 min
De bouw van de gaat binnenkort van start. Deze woning wordt gerealiseerd in Bergschenhoek, aan de rand van de Rottemeren. Tijdens de langdurige bestemmingsplanprocedure is het ontwerp doorontwikkeld op alle Cradle to Cradle (C2C) criteria. Diverse producenten van materialen en bouw- installatiesystemen worden in staat gesteld te participeren. De woning is een co-creatie van C2Clabxx, XXarchitecten en Arconiko Architecten. 

Uit de aandacht van de media is goed te merken hoe groot de belangstelling voor dit Eerste C2C Woning is dat ook werkelijk gebouwd wordt. De media volgen de ontwikkelingen van de woning daarom op de voet. De afgelopen maanden verschenen artikelen in onder andere het vakblad Stedebouw & Architectuur.

 

Internetblog

Het vakblad Stedebouw & Architectuur (S&A) heeft het project omarmd en zal voor, tijdens en na de bouw regelmatig over de achtergronden van het project berichten. Begin december wijdt S&A een themanummer aan C2C. Daarin wordt dieper ingegaan op de meest actuele C2C projecten met aandacht voor onder meer de C2C woning. De toegepaste producten en producenten, gerelateerd aan C2C, worden uitgelicht. Ook zet  S&A vanaf vrijdag a.s. een internetblog op www.stedebouwarchitectuur.nl  waar de ontwikkeling en de bouw van deze woning centraal staat. De voortgang van de bouw en te nemen keuzes in het ontwerp- en uitvoeringsproces staan hier centraal. Tijdens de bouw zullen in samenwerking met S&A bijeenkomsten (volgens de formule van SBR bouwlokalen) worden georganiseerd. Groepen geïnteresseerden zullen dan uitleg krijgen over de aanpak en keuzes. Deze bijeenkomsten zijn in de buurt van de woning, zodat vervolgens een bezoek gebracht kan worden aan de bouwplaats. Rond de periode van oplevering van de woning zal een boek verschijnen, ook weer in samenwerking met S&A.

 

C2C tool

Woensdag 21 september tijdens het SBR Duurzaamheidscongres 2011 is de woning, en het ontwerpproces, onder de aandacht gebracht. De C2C woningbouwtool, waarmee de woning is getoetst op C2C, was onderdeel van de Dutch Design Week 2011 in Eindhoven. Gedurende deze week konden bezoekers kennis maken met de C2C tool en informatie krijgen over de Eerste Cradle to Cradle Woning.  Met de SEV zijn afspraken gemaakt om de woning op te nemen in het landelijke onderzoek en publiciteitsprogramma De Energiesprong. Ook internationaal staat de Eerste Cradle to Cradle Woning in de belangstelling. Op 18 oktober tijdens de conferentie ‘Human Dimension in the Development of Eco Housing and Settlement’ in Surabaya, sprak prof. ir. Jouke Post over de ontwikkeling van de C2C woning uitvoerig.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel