Eerste CO2-neutrale woningen in Verenigd Koninkrijk

dinsdag 25 oktober 2011
timer 3 min
In Rothwell, Kettering zijn de VELUX CarbonLight Homes opgeleverd, CO2-neutrale woningen, ontworpen door HTA Architecten,  gebaseerd op de principes van Active House. De woningen maken deel uit van het VELUX Model Home 2020 project. Het zijn de eerste nieuwbouwwoningen in het Verenigd Koninkrijk die zijn ontworpen en gebouwd volgens de nieuwe Britse overheidsregels voor CO2-neutraal bouwen.

Het energieontwerp van de woningen werd al als winnaar gekozen van de ‘Innovation Award voor Building Technology’ tijdens de prestigieuze British Homes Awards 2010.

Gezondheid en welzijn
De dynamische gebouwschil reguleert dag en nacht de warmte zo efficiënt mogelijk. Het elektrische homecontrol bedieningssysteem helpt de bewoners hun energieverbruik te verminderen en een gezond leefklimaat te bevorderen. Zo kunnen (dak)ramen op een vooraf ingesteld tijdstip worden geopend en zorgt het Climate Control System ervoor dat de ramen en rolluiken weer worden gesloten als het weer omslaat. In de zomermaanden is minder energie nodig voor koeling, doordat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ventilatie en in de winter wordt gebruik gemaakt van passieve zonnewarmte.

Zelfvoorzienend in energie
De woningen stimuleren zelfvoorziening van energie, met behulp van zonne-energie in combinatie met water/lucht warmtepompen voor warm water en ruimteverwarming. Daarnaast wordt natuurlijke ventilatie gebruikt om de woningen te koelen. Atriums rondom de trappen zorgen voor de doorstroom van lucht door een schoorsteeneffect. ‘s Zomers wordt de warmte verder onder controle gehouden door binnen- en buitenzonweringen die een comfortabel binnenklimaat creëren. In de winter werkt de natuurlijke ventilatie naast een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning, die de warmte uit de keuken en badkamers recyclet in de woonruimtes.

Hoge daglichtfactor
De hoge plafonds en vele (dak)ramen bevorderen de daglichtinval in de woningen, waardoor passieve zonne-energie wordt opgenomen en de temperatuur in huis wordt geregeld. De open indeling van de ruimtes zorgt ervoor dat nagenoeg overal in de woning daglicht binnenkomt. De woningen zijn ontworpen met een gemiddelde minimale daglichtfactor van vijf procent in alle ruimtes. Dat is drie keer hoger dan de norm. Hierdoor hebben de bewoners minder behoefte aan kunstlicht en wordt hun gezondheid positief beïnvloed.

Het vijfde van zes experimenten

De CarbonLight Homes zijn het vijfde van zes experimenten in Europa die door de VELUX Groep worden gebouwd als onderdeel van het Model Home 2020 project. De komende zes maanden zijn de woningen geopend voor bezoekers, voordat ze een jaar lang worden bewoond en gemonitoord. De resultaten zullen worden teruggekoppeld naar de bouwbranche om te helpen bij het ontwerpen van toekomstige CO2-neutrale woningen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel