Eerste BREEAM-NL certificaten voor bestaande bouw

dinsdag 20 september 2011
timer 2 min
De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft tijdens de kick-off van de Dutch Green Building Week (ICDubo Rotterdam) de eerste BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik certificaten uitgereikt aan ANWB, SER, ING Real Estate, DWA en Kennedy Wilson/ Bank of Ireland Private Banking. De certificaten zijn overhandigd door Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC en COO Redevco.

Sinds ‘BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik’ in juni 2011 op vastgoedbeurs PROVADA officieel werd gelanceerd, kan het op warme belangstelling rekenen. De behoefte aan een ‘all-in’ duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen wordt dan ook sterk gevoeld bij de vastgoedeigenaren en -beheerders van Nederland. Omdat dit tweede keurmerk van DGBC niet alleen het gebouw zelf beoordeelt, maar ook het beheer en gebruik ervan, is het extra relevant voor gebouwbeheerders.

 

Niet alleen fysieke kenmerken

Met BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik kan de duurzaamheidsprestatie van een bestaand gebouw worden bepaald en daarna steeds verder bijgesteld. De eigenaar, beheerder of gebruiker (of een combinatie natuurlijk) stelt via een zelf-assessment een nullijn en begint een verduurzamingsproces. Vervolgens blijft hij dit jaarlijks monitoren met nieuwe assessments.

 

Jaap Gillis vertelt: “Dit is een aanpak die recht doet aan het feit dat de echte duurzaamheid van een gebouw niet alleen afhangt van fysieke kenmerken, maar ook van de manier waarop het wordt beheerd en hoe de eindgebruiker ermee omgaat.” Er wordt gekeken naar drie deelgebieden: Asset, Beheer en Gebruik. ‘Asset’ is het gebouw zelf. De exploitatie ervan valt onder ‘Beheer’ en de manier waarop de gebouwgebruikers hun activiteiten in het gebouw managen, wordt beoordeeld onder ‘Gebruik’.

 

Financiële voordelen

Gillis: “Hoe duurzaam je pand is, heeft invloed op de identiteit van het gebouw en op die van je hele bedrijf. De financiële voordelen zitten vooral in de toegenomen waardering van je pand in de ogen van huurders, medewerkers, commerciële relaties, enzovoorts. Bij hen staat duurzaamheid namelijk gewoon op het wensenlijstje dat ze je presenteren.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel