Eerste betonnen sluisdeuren ter wereld gemonteerd
Haitsma Beton heeft de unieke deuren geproduceerd en getransporteerd in opdracht van Schuurmans Betonbouw, dat de montage verzorgde. De betonnen waterkering, die veel lagere bouwkosten en onderhoudskosten heeft dan de stalen variant, is nog nergens ter wereld toegepast.
Met de realisatie van sluis 124 wordt Hoge Sterkte Beton (HSB sterkteklasse C90/105) hét alternatieve materiaal voor staal in sluisdeuren. HSB heeft een hoge dichtheid zodat er geen water het beton kan binnendringen die de stalen wapening zou doen corroderen. Ing. Niek Kaptijn van Ingenieursbureau Hageman is specialist in HSB en namens Haitsma Beton als adviseur bij het Amsterdamse sluizenproject betrokken: "Op zich is de wapening in de betonnen deuren voldoende om de belastingen te kunnen opnemen; toch zijn er ook staalvezels toegevoegd." Door toevoeging van 12 mm lange roestvrijstalen vezels blijft het beton na uitharding voldoende ductiel (taai) en voorkomt men het eventuele ontstaan van micro oppervlaktescheurtjes.
Concurrerend alternatief
"HSB is zeer aantrekkelijk omdat de bouwkosten en de onderhoudskosten veel lager zijn dan van een stalen waterkering", zegt Kaptijn. Staal is zeer onderhoudsgevoelig terwijl beton vrijwel onderhoudsvrij is. Zodoende ging de opdrachtgever akkoord met de betonnen variant die Haitsma Beton voor Schuurmans Betonbouw had uitgewerkt. "Ik ben wereldwijd nog geen enkele betonnen sluisdeur tegengekomen, dus is dit de eerste toepassing, zeker op hydrovoeten. Hiermee is Gemeente Amsterdam dus heel vooruitstrevend en ik verwacht dat zij de overige geplande sluizen in IJburg ook in HSB zal uitvoeren."
Innovatieve betontechnologie
Voor de productie van de door Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) ontworpen prefab sluisdeuren heeft Haitsma Beton een speciaal betonmengsel ontwikkeld. Accountmanager ing. Karel Bus: "Het is voor ons de eerste keer dat wij dit bijzondere mengsel van HSB en staalvezels toepassen. En omdat wij altijd zelfverdichtend beton verwerken, wordt er bij het storten geen verdichtingsmaterieel gebruikt." De 10 cm. dikke sluisdeuren van resp. 14,1 ton (4,75 x 6,55 meter) en 13,3 ton (4,43 x 6.55) hebben een circa 35 cm. brede afgeschuinde rand van ongeveer 40 cm. dik en zijn in één keer plat gestort. Verder is het beton egaal glad afgewerkt (overeenkomstig CUR-Aanbeveling 100 B1 voor Schoonbeton), zodat algen zich moeilijk kunnen hechten.
Uit testen van Haitsma Beton blijkt dat de betonnen deuren goed functioneren. De fabrikant verwacht dan ook dat de innovatieve constructie vaker in waterwerken zal worden toegepast.
Reactie toevoegen