Een tweede kans voor Vensterschool Gravenburg Groningen

donderdag 20 september 2012
timer 2 min
De oorspronkelijke Vensterschool Gravenburg was geen lang leven gegund. Amper drie jaar na oplevering legde een brand in oktober 2010 het gebouw volledig in de as. Het oorspronkelijke gebouw, van architect Klaas Paul de Boer van Team 4 Architecten, was een compact, duurzaam en energie-efficiënt ontwerp. Zo is de grillige gevel ontstaan omdat men compact wilde bouwen om zo min mogelijk geveloppervlak ten opzichte van het vloeroppervlak te realiseren.

Na de brand, die het gebouw volledig verwoestte, is op de oude fundering de school herbouwd. Alles is precies zoals in het oorspronkelijke ontwerp met één klein verschil.

 

Dit keer zit er op de tweede en derde verdieping dubbel glas van AGC met daartussen jaloezieën, in de kozijnen. Het voordeel van deze zonwering is dat de lamellen vrij van stof blijven en dat er geen wapperende en klapperende zonneschermen aan de buitengevel zitten. Nu zijn jaloezieën tussen glas niet bijzonder maar wat dit project wel speciaal maakt is de helingshoek van de ramen.

 

De ramen hebben een hellingshoek van ongeveer 7 graden. Normaliter zullen de lamellen door hun eigen gewicht op het glas rusten en met ophalen en neerlaten de coating op het glas beschadigen. AGC heeft hiervoor de oplossing gevonden in Thermobel Store iGT Type E. Door te werken met een spouw van 32 mm en geleiders aan beide zijden worden de lamellen op hun plaats gehouden en kan het glas dus niet beschadigen.

 

Inmiddels heeft AGC het gamma Thermobel Store iGT uitgebreid. Naast de handmatige en elektrische varianten is er nu ook een combinatie van beide, Type ME. Het geheel is hierbij handbediend door middel van een koordje waarbij stroom wordt opgewekt om het lamellenpakket aan te drijven. Met deze uitbreiding is er dus voor iedere situatie een geschikte uitvoering.

 

 

Projectinformatie

 

Naam project:            Vensterschool Gravenburg

Plaats project:            Groningen

Projectdiscipline:        Onderwijs

Datum oplevering:      zomer  2012

Opdrachtgever:          Gemeente Groningen, Groningen

Ontwerpbureau:         Tem 4 Architecten, Groningen.

Projectarchitect:         Klaas Paul de Boer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel