Een groen filter voor fijnstof, midden in de stad
Groen in de stedelijke omgeving vervult vele nuttige functies. Het filtert de lucht, verkoelt de atmosfeer en vormt een berging voor hemelwater. Om deze effecten te optimaliseren worden speciaal geselecteerde boomsoorten – die veel fijnstof uit de lucht filteren – in een uitgekiend patroon op de vlakke daken van de stad geplaatst. De filterende werking van Het Stadsbos is in specifieke onderzoeken en modellen objectief vastgesteld. Dit geeft ontwikkelaars bij nieuwbouw de mogelijkheid om de daken effectief als fijnstoffilter op te voeren.
Een belangrijk element van Het Stadsbos is de groeiplaats, waarop het groen wordt geplaatst. Deze zorgt voor een goede verankering van de geplaatste boomsoorten, zonder risico voor beschadiging van het onderliggende platte dak. Deze ondergrond zorgt ook voor buffering van hemelwater. Dit scheelt aanmerkelijk in de piekbelasting van de hemelwaterafvoer. Bovendien is er de mogelijkheid om zonnepanelen aan te brengen, waarmee extra energie wordt opgewekt.
Het Stadbos vormt in de zomer een extra dakisolatie. Daarnaast verdampen de bomen opgevangen water, een proces dat voor een verkoelend effect zorgt. Zowel het onderliggende gebouw als het stadse milieu blijven koeler.
Het Stadsbos is ontwikkeld door SHFT en wordt exclusief op de markt gebracht door Van Helvoirt Groenprojecten. Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte op 13 en 14 oktober demonstreert Van Helvoirt Groenprojecten het concept. Bovendien geeft Joris Voeten van SHFT op 13 oktober om 14.30uur een lezing, waarin hij aan de hand van onderzoeks- en modelleringresultaten laat zien hoe Het Stadsbos gebruikt kan worden om platte daken functioneel in te zetten. Die cijfermatige onderbouwing maakt het mogelijk om goed onderbouwd over de baten van het filter met bestuurders, burgers en bedrijven te communiceren.
Reactie toevoegen