Een gebouw heeft vijf gevels

dinsdag 15 juni 2010
timer 2 min
Toeval? Jeroen Marseille, werkzaam bij Karres en Brands landschapsarchitectuur + stedenbouw in Hilversum ontwierp in Almere twee daktuinen. Eén op of in de pas geopende bibliotheek, ontwerp Meyer & Van Schooten (580 vierkante meter), en een 9.000 vierkante meter groot dakpark, thans in uitvoering, op twee vierlaagse ondergrondse parkeergarages in het nieuwe zakencentrum van Almere.

Karres en Brands – het bureau heeft 28 medewerkers – maakte in 1997, het jaar van oprichting een superstart. Sylvia Karres en Bart Brands, de oprichters en naamgevers van het bureau, wonnen een prijsvraag in Melbourne. Het plan dat ze maakten voor de herinrichting van een stationsgebied ging uit van een opgetild landschap, een dak bovenop een spoorwegemplacement. Het leverde Melbourne een levendig stadsplein op, Federation Square. Een vergelijkbare exercitie voltrekt zich nu in het nieuwe zakencentrum van Almere. Een stadspark bovenop een parkeergarage.

 

Instant skyline

Almere heeft de ambitie om uit te groeien tot de vierde stad van het land. Met meer dan 200.000 inwoners. Het ambitieuze stadshart van Rem Koolhaas past in die plannen. Maar de stad had ook behoefte aan een zakencentrum. Met een instant skyline van hoogbouwkantoren.  Dat Manhattan in de polder komt er: pal ten noorden van het Centraal Station in Almere Stad, en in de directe nabijheid van  het nieuwe stadshart, bouwt de stad het hoogbouw kantorencomplex L’Hermitage, naar een stedenbouwkundig masterplan van Pi de Bruijn. Het plan omvat drie torens, twee ondergrondse  parkeergarages, en een stadspark bovenop beide garages. In 2007 startte de bouw van het zakencentrum. De eerste fase, de bouw van Carlton, een toren van 120 meter hoog, 31 verdiepingen, met zo’n 38.000 vierkante meter vloer, zit er bijna op (oplevering medio 2010). Het middelste complex, Martinez, circa 78 meter hoog,19 verdiepingen, en een vloeroppervlak van 22.000 vierkante meter, is in uitvoering. De bouw van de derde fase, Majestic,  85 meter hoog, vloeroppervlak van 27.500 vierkante meter, moet nog beginnen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel