Ecorys en DHV analyseren effecten stadsuitbreiding Almere

woensdag 4 januari 2012
timer 2 min
Ecorys en DHV brengen  de effecten in kaart  van de  ambities van het Rijk en de Regio om Almere    de komende 20 tot 30 jaar te verdubbelen. Het gaat om effecten op het gebied van natuur, bereikbaarheid, sociaal economische infrastructuur  en verstedelijking, waarbij wordt  uitgegaan van 60.000 extra woningen. De analyse wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en draagt bij aan de besluitvorming over de plannen in 2012.

Verschillende varianten voor een IJmeerverbinding en de Hollandse Brug zijn onderdeel van de studie. De verdubbeling van Almere zal onder andere moeten bijdragen aan het versterken van de internationale concurrentiekracht van de Noordelijke Randstad.

 

Rijk-regioprogramma Amsterdam-Almere-Markermeer

In 2009 heeft het Kabinet een besluit genomen over een aantal grote projecten in de Noordelijke Randstad. Het Rijk-regioprogramma Amsterdam-Almere-Markermeer (RRAAM) maakt hiervan deel uit. Hierin is bepaald dat er 60.000 nieuwe woningen in Almere worden gebouwd, om in de regionale woningvraag op de lange termijn te kunnen  voorzien. In het programma worden planalternatieven vergeleken. Dit levert inzichten op waar de bouw het best kan plaatsvinden, welke maatregelen op het gebied van infrastructuur nodig zijn en welke natuurmaatregelen wenselijk zijn. Ecorys en DHV zetten de effecten van de voorliggende alternatieven en varianten op een rij, onder meer in de vorm van een maatschappelijke kostenbaten-analyse (MKBA) en een milieueffectrapportage (MER).

 

Natura2000-beschermd gebied

De komst van 60.000 nieuwe woningen en de aanleg van nieuwe infrastructuur, bijvoorbeeld een metrolijn of een nieuwe weg, zal gevolgen hebben voor  de bereikbaarheid in de regio en van de stad. Ook de natuurlijke ruimte (land en water) in de regio zal effecten ondervinden, niet alleen door de toename van het aantal mensen, maar ook door de keuze waar de woningen zullen komen. De MKBA en MER zijn bedoeld om deze effecten voor de verschillende alternatieven  in kaart te brengen en zo de alternatieven te kunnen vergelijken. Het IJmeer is een Natura2000-beschermd gebied, waardoor de milieueffecten van groot belang zijn.

 

Meer weten? Bestel hier de stedenspecial Almere van Stedebouw & Architectuur en lees alles over de toekomstige ontwikkeling van de New Town in de polder. En kijk ook op het themaplein Almere van Stedebouw & Architectuur on line.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel