Economie groeit weer: Nederland uit recessie

woensdag 27 juni 2012
timer 2 min
De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De economie is het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat berekent het CBS in een tweede raming.

Het CBS corrigeert daarmee eerdere cijfers die uitwezen dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal nog met 0,2 procent kromp ten opzichte van een kwartaal eerder.

 

Lichte groei
Ook de schade in het laatste kwartaal van vorig jaar werd door het Planbureau bijgesteld. Doordat de Nederlandse economie nu twee kwartalen achter elkaar een lichte groei laat zien, is Nederland technisch uit de recessie.

De economie laat nog wel een krimp van 0,8 procent zien in vergelijking met een jaar eerder.

Het CBS heeft de berekeningen bijgesteld doordat het meer informatie heeft gekregen over de bestedingenkant van de overheidsuitgaven en over de omzet in de detailhandel.

 

Banen
Het banenaanbod blijft dalen. Na correctie voor seizoeninvloeden zijn er 31.000 minder banen dan in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, zijn er de afgelopen periode 26.000 banen verdwenen. Dat is een daling van 0,3 procent.

 

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) reageerde voorzichtig op het nieuws: 'Het is te vroeg om de vlag uit te hangen.'

 

(bron: Elsevier Magazine)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel