Dynamisch gebouwconcept is bestemmingsvrij

vrijdag 28 oktober 2011
timer 2 min
4D Architecten Enter ontwikkelde het RUBIX hybrid building concept. Het concept bestaat uit een permanent en een veranderbaar deel. Het permanente deel blijft altijd gelijk terwijl het veranderbare deel continue in kan springen op de wisselende behoefte van de gebruiker. Omdat de gebruiker zelf regisseert op welke momenten gebruik wordt gemaakt van de flexibiliteit die het concept bezit, garandeert deze bottom-up benadering een goede afstemming tussen vraag en aanbod op een dynamische vastgoedmarkt.

De bestaande gebouwde omgeving bestaat echter uit gebouwen die voldoen aan de behoefte op het moment van bouwen. De factor tijd vormt geen wezenlijk onderdeel van het ontwerp waardoor de gebouwen op het moment van de eerste verandering al niet meer voldoen. Het RUBIX hybrid building concept houdt in de essentie al rekening met verandering.

Differentiatie
Het RUBIX hybrid building concept legt geen specifiek gebruik van het gebouw vast. Zo kunnen zowel kantoren, winkels, woningen of eenheden voor lichte zorg, gehuisvest worden. Een combinatie van deze functies is ook mogelijk. Voor iedere functie kan op een unieke wijze invulling gegeven worden aan het te huisvesten programma. De verschillende eenheden binnen het gebouw kunnen altijd veranderen van omvang, organisatie en/of configuratie. Samen creëren deze mogelijkheden een dynamisch gebouw dat leeft en zichzelf continue blijft aanpassen. Dit aangevuld met algemene eigenschappen, die kunnen worden ingezet om aan locatie specifieke randvoorwaarden te voldoen, maakt het RUBIX hybrid building concept tot een uniek tijdsbestendig vastgoedconcept.

Uitwisseling
Het zwaartepunt van de flexibiliteit die het “RUBIX hybrid building concept” biedt, wordt gevormd door de mogelijkheid om gebruiksruimten in 3 dimensies met elkaar uit te wisselen. Naast elkaar gelegen ruimten kunnen gekoppeld worden, boven elkaar gelegen ruimten kunnen gekoppeld worden en zelfs diagonaal gelegen ruimten kunnen met elkaar verbonden worden. Hierbij speelt de centraal gelegen kern een sleutelrol. Deze kern voorziet in het mogelijk maken van twee unieke uitwisselingsdimensies, horizontaal en in de diepte van de woning. Gecompleteerd met de al bekende verticale uitwisseling zorgt het totaal aan mogelijkheden voor een uitzonderlijk gebruik van het gebouw. De factor tijd en de daarmee gepaard gaande veranderingen in het gebruik zijn hierdoor niet langer een bedreiging maar eerder een kans voor het gebouw om zich te onderscheiden in een starre omgeving.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel