Duurzame wellness villa in Zeeland

dinsdag 20 maart 2012
timer 2 min
In Renesse is een zeer luxe en duurzaam gebouwde villa opgeleverd. De opdrachtgevers wilden een tweede huis met het comfort van een hotel. De villa staat in Renesse, op loopafstand van het strand op een kavel van 1400 vierkante meter.  Jack Hoogeboom is de architect van de woning.

De villa ligt verscholen in een bosgebied aan de rand van de duinen. Vanaf de straat geeft het huis zich niet bloot, tuin en huis bieden veel privacy. Binnen opent het huis zich volop met veel daglicht en zicht op de tuin. 

 

De begane grond heeft een grote leefruimte van 100 vierkante meter met aangrenzende kamers voor de opdrachtgevers en gasten. Alle kamers hebben een eigen badkamer. De leefruimte staat in open verbinding met de tuin door een 12 meter lange te openen pui. De verdieping met ondewr andere een thuisbioscoop wordt belicht door een lichtstraat in het dak.

 

Wellness

De kelder is volledig ingericht als wellness ruimte, met een zwembad, twee sauna’s, een stoomcabine en een zonnebank. Een trap biedt toegang biedt tot de tuin met whirlpool en buitendouche en geeft ook indirect daglicht in de kelder.

 

Duurzame constructie en techniek

Het huis is zeer duurzaam uitgevoerd: 3-voudige beglazing, grasdak, zonneboiler. Het bovengrondse deel van de villa is in houtskeletbouw gerealiseerd en daarmee CO2-neutraal. Het huis is luchtdicht afgewerkt. Het huis is volledig uitgevoerd met vloerverwarming en gebalanceerde ventilatie.

Verschillende functies in het huis worden met domotica aangestuurd. Via centrale displays kunnen onder andere verlichting, ventilatie, gordijnen, sauna’s, temperatuur en multiroom geluidsinstallatie van Sonos worden bediend. Via internet kunnen bepaalde functies, als temperatuur en sauna, van buitenaf (alvast) worden gereguleerd.  

 

Co-creatie

Bijzonder aan het project is de manier van samenwerken tussen opdrachtgever, architect en aannemer. De opdrachtgevers hadden duidelijk voor ogen wat voor huis zij wilden en hoe ze dat wilden bereiken. De architect en de aannemer, een specialist in duurzame houtskeletbouw uit Duitsland, hebben al eerder succesvol samengewerkt aan een woonhuis in Rotterdam (het eigen huis van de architect). De aannemer heeft vanaf het begin inbreng in het project. Voorwaarde voor deze manier van werken is onderling respect en vertrouwen. Het resultaat is een maatpak door co-creatie.

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel