Duurzame renovatie met elementengevel

donderdag 15 april 2010
timer 2 min
In 1973 werd in Zeist het grootste woongebouw van Europa neergezet, de Vollenhoveflat met 20 woonlagen en 484 woningen. Ruim 36 jaar later heeft de flat een spraakmakende renovatie ondergaan, waarbij vooral dankzij de elementengevel van Schu¨co de Energielabelscore verhoogd is van G/F naar Energielabel C.

Volgens architect Paul de Roos van Frowijn de Roos Architecten was de renovatie hard nodig. “Het bestaande complex was in feite een grote koudebrug: doorgestort beton met slechts een blokdilatatie, en verder houten kozijnen met enkel glas.”

 

Een extra complicerende factor bij de renovatie was dat woningbouwcoo¨peratie SGBB in het programma van eisen stelde dat de bewoners in hun appartement moesten kunnen blijven tijdens de renovatie-ingreep met zo weinig mogelijk overlast. Paul de Roos besloot daarom in een vroeg stadium gevelbouwer Kremers Aluminium B.V. uit Tilburg bij het plan te betrekken. Nico Kremers jr.: “Er was een gevelbouwer nodig die zonder steigers of hoogwerkers en dus met zo min mogelijk overlast de nieuwe gevel kon realiseren.”

 

Architect en gevelbouwer deden vervolgens samen de engineering. De uitkomst was de elementengevel van Schu¨co. Kremers: “In het voordeel van de elementengevel was de korte montagetijd, die een oplossing was voor de geringe opslagcapaciteit op de bouwplaats. Je hoeft daardoor op de locatie alleen de verankering te stellen, het element te hangen en te koppelen.”

 

Download de advertorial

Toon bedrijf in de Catalogus

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel