Duurzame renovatie basisschool OBS De Wilgenstam
OBS De Wilgenstam is een typisch Rotterdams schoolgebouw uit de jaren ’50 van 2.000 vierkante meter. De school is afgeschreven, ongeïsoleerd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het gebouw wordt voorzien van een nieuwe isolerende schil van duurzaam materiaal en maximaal prefab gefabriceerd. Verwarming en koeling gebeurt met een vloersysteem, gebaseerd op een gesloten WKO-installatie met warmtepomp, voorzien van individuele ruimteregeling, gekoppeld aan de meet- en regelinstallatie. Door een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie, te openen ramen en een per ruimte CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning ontstaat een optimaal binnenmilieu. Daglicht en verlichting en een geluidsniveau vallen binnen de normen. Voor (lokale) energieopwekking wordt gebruik gemaakt van WKO-installatie, 300 vierkante meter PV-panelen en windenergie.
Agentschap NL beoordeelde de aanvraag van OBS Wilgenstam voor UKP-NESK subsidie als zeer goed tot uitmuntend, vanwege sterke reductie van het energieverbruik en CO2 uitstoot, lokale opwekking duurzame energie (zon, wind, thermisch), gezond binnenmilieu, schaalbare oplossing voor duurzame renovatie van andere schoolgebouwen, innovatief en integraal ontwerp- en bouwproces en nieuwe financierings-, beheers- en exploitatieconcepten.
UKP NESK staat voor Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren. Het programma ondersteunt haalbaarheidsstudies en praktijkprojecten. Belangrijk doel is te leren van ervaringen met verdergaand energiezuinig bouwen om uiteindelijk in 2020 energieneutraal te bouwen.
De NESK-projecten zetten onder meer in op innovatie, energiebesparing en duurzame energie. Het gaat daarbij niet alleen om technische innovaties en combinaties, maar ook om nieuwe samenwerkingsvormen, prestatiecontracten of financieringsconstructies. Al dit soort innovaties zijn essentieel om de stap naar energieneutrale gebouwen op grotere schaal te kunnen maken.
De vijftien NESK-projecten zullen uitgebreid gevolgd worden, onder meer op de energieprestaties. Na monitoring en evaluatie komen de ervaringen ook voor anderen beschikbaar, zodat opschaling mogelijk is..
De tender van de vijftien innovatieve projecten in de utiliteitsbouw, zeven scholen en acht kantoren is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Agentschap NL, ministerie van VROM/WWI en Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving. De begeleiding van de projecten is in handen van EOS en Energie & Gebouwde Omgeving (Agentschap NL). De projecten zijn te volgen via:
www.agentschapnl.nl/ukp_nesk
www.agentschapnl.nl/energieneutraalbouwen
www.sustinno.nl
Reactie toevoegen