Duurzame parkeergarages
Het begrip duurzaamheid wordt doorgaans opgehangen aan de begrippen People, Planet en Profit. Vertaald naar een parkeergarage betekent dit dat een balans gezocht moet worden tussen het menselijk welbevinden (veiligheid, gebruikersgemak), milieubelasting (grondstoffen-, materiaal- en energiegebruik) en een economisch verantwoorde investering en exploitatie. Wanneer je een parkeergarage naast de dubomeetlat legt, is duidelijk dat je dan de gehele levensduur moet includeren (levenscyclusanalyse). In veel gevallen scoort dan de ondergrondse parkeergarage minder dan een bovengrondse. Vooral in binnensteden is het bouwen van ondergrondse parkeergarages een trend. Maar de milieubelasting van ondergrondse parkeergarages ligt hoger dan die van bovengrondse parkeergarages. In de eerste plaats door het materiaalgebruik (bijvoorbeeld meer beton). Daarnaast is in ondergrondse parkeergarages natuurlijke ventilatie meestal niet mogelijk en verlichting moet volledig elektrisch worden gerealiseerd. Die nadelen heeft de bovengrondse parkeergarage niet (hier kun je natuurlijk ventileren, daglicht is voldoende aanwezig, en je hebt minder bouwmaterialen nodig).
Groen beton
Zoomen we in op een belangrijk bouwmateriaal van parkeergarages (beton) dan kunnen we het volgende constateren. Beton bestaat voor ongeveer vijftien procent uit cement. Ongeveer vijf procent van de mondiale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de cementindustrie. Elke ton cement die in de Europese Unie wordt geproduceerd veroorzaakt gemiddeld 750 kilogram CO2-uitstoot. Voor de cementproductie uit China komt daar nog eens een derde aan emissies bij. De eerste stap in de keten van verduurzaming van het materiaalgebruik bestaat dus uit het betrekken van cement bij relatief schone cementproducenten uit voornamelijk Nederland en West-Europa.
Als vuistregel wordt aangenomen dat bij de productie van een kubieke meter (gewapend) beton 250 kilogram CO2 vrijkomt, inclusief het transport en de constructie. Recente innovaties laten zien dat van beton een duurzamer product is te maken. Bijvoorbeeld door toevoeging van olivijn in gevelbeton. Het resultaat is ‘groen’ CO2-absorberend beton. Door betongranulaat als grindvervanger toe te passen reduceer je het gebruik van grondstoffen. Het Amerikaanse bedrijf Calera produceert cement met behulp van CO2 en zeewater en reduceert de CO2-uitstoot in plaats van het te emitteren. Er zijn dus tal van mogelijkheden om – louter vanuit materiaalkeuzes – de duurzaamheid van parkeergarages te verhogen.
Reactie toevoegen