Duurzame kerkschuur volledig in hout

donderdag 27 oktober 2011
timer 2 min
Faro ontwierp een kerk voor een doopsgezinde gemeente. Net als de eerste doopsgezinde kerken, veelal schuur- en schuilkerken, is ook deze kerk niet meer dan een eenvoudige ontmoetingsruimte. Het gebouw bestaat uit één grote kenmerkende ruimte waarin stevige vurenhouten spanten de sfeer bepalen.

Halverwege verbreedt het gebouw zich en dat geeft de schuur-achtige kerk een eigentijds uiterlijk. Zo gaat de smallere ingang over in een ruime kerkzaal met een glazen achterwand. Een knik in het dak en in de gevel vormt de overgang. Extra toevoeging is een buitenkerk, waar bij mooi weer in de open lucht gekerkt kan worden.

 

Duurzame schuur

Het gebouw bestaat 100% uit hout: De binnenafwerking bestaat uit tweedehands vloerdelen afkomstig uit een oud klooster. De buitenzijde, zowel dak als wand, is bekleed met shingles van Frans acacia, duurzaam geteeld in snoeibossen. De kopgevel is voorzien van inlands eiken. De wanden en het dak zijn geïsoleerd met vlasdekens. Verwarming geschiedt door middel van warmte-koude-opslag.

 

Andere functies

Het nieuwe kerkje zal gebruikt worden voor vieringen en andere functies die met kerkelijk gebruik te maken hebben. Gastvrijheid is een belangrijke notie. De kerk zal de hele dag open zijn en iedereen die dat wil kan er binnen lopen. Er is een stiltehoek voor bezinning, rust en meditatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel