Duurzaam houten vogelobservatorium bij het Haringvliet
RAU Architecten ontwierp, in samenwerking met Ro&Ad Architecten en in opdracht van het Droomfondsproject, een reusachtige houten constructie van waaruit de vogelrijkdom prachtig te aanschouwen is. Door het gebruik van duurzame en circulaire materialen en de unieke vorm, biedt het volledig demontabele bouwwerk een ware beleving aan iedere natuurliefhebber. Het houten kunstwerk heeft de naam 'Tij' gekregen: een knipoog naar het getij én het eivormige ontwerp. In het gebied waar het observatorium op uitkijkt, broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sternen op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek.
Het observatorium, bestaande uit riet, kastanjepalen en zand, is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen tussen vorm, constructie, afmeting en kijkgaten. Voor de bedekking is lokaal riet uit Scheelhoek. Door middel van een file-to-factory-Zollingerconstructie zijn houten overspanningen gemaakt. Gebruikte steenschotten zijn gebruikt om een tunnel te maken naar het observatorium.
Via een hybride hout-betonvloer kunnen natuurliefhebbers genieten van het indrukwekkende uitzicht op de broedeilanden, de Haringvlietdam en de directe omgeving. Het onderste deel van het ei is gemaakt van Accoyahouten balken. Dit deel van het observatorium kan onder water komen te staan bij hoge rivierwaterafvoer. Het gedeelte dat boven water blijft, is opgebouwd uit grenenhout. Het vogelobservatorium is een van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet waarin zes natuurorganisaties, met steun uit het Droomfonds, sinds 2015 werken aan een natuurherstelplan en een recreatieve impuls voor het Haringvliet.
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen