DUS architects werkt aan 3D-geprint grachtenpand

dinsdag 18 september 2012
timer 2 min
Met een druk op de knop opende 16 september wethouder Carolien Gehrels De KamerMaker, een verplaatsbaar paviljoen met een geïntegreerde 3D printmachine die objecten maakt voor het publieke domein. Het idee en ontwerp van de KamerMaker is van DUS architects.

De Kamermaker bestaat uit een container met 3D printer die ruim 3 meter hoge prints maakt. De container is bekleed met roestvast stalen panelen met 3D geprinte perforaties.

DUS architects benaderde najaar 2011 Ultimaking Ltd voor de bouw van een 3D print-paviljoen. Ultimaking, een Nederlands bedrijf, wereldwijd een van de grootste leveranciers van Do-It-Yourself, open source 3D printers, baseerde de KamerMaker op de Ultimaker, een machine om kleine 3D-objecten printen van PLA (biologisch afbreekbaar plastic) te printen. De KamerMaker kan echter grotere objecten aan: afmetingen van 2.2 tot 2.2 bij 3.5.

Naast Ultimaking pariciperen het Amsterdams bouwbedrijf Fiction Factory en 3D-print expert Joris van Tubergen, Protospace / Fablab Utrecht, stichting DOEN, en Stimuleringsfonds voor Architectuur. Als basisgrondstof voor de printer gaan de architecten gerecycled plastic gebruiken.

3D-geprint grachtenpand

De KamerMaker kijkt ook over de grens. De printmachine is in te zetten bij rampen en tijdelijke evenementen. In sloppenwijken kan uit afval bouwmateriaal worden geprint. In Nederland zijn de ambities van DUS architectst: voor 2013 een grachtenpand te bouwen in Amsterdam Noord.

Meer informatie over 3D printing eest u in de Innovatiecatalogus die Stedebouw & Architectuur eind dit jaar publiceert.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel