DUBO-Award voor plantaardige dakbaan van Derbigum

maandag 3 oktober 2011
timer 2 min
Derbipure, plantaardige dakbaan van Derbigum ,won woensdag 28 september jl de prestigieuze DUBO-Award op de Nationale Dubodagen in Houten. De DUBO-Award wordt uitgereikt aan het beste duurzame product, systeem, concept of idee dat de grootste potentie heeft voor de markt.

De jury beoordeelde alle 22 nominaties op de criteria innovatie, effectiviteit, toepasbaarheid en financiële haalbaarheid, en stemde unaniem voor Derbipure.  “Het innovatieve product Derbipure brengt een grote milieuverbetering met zich mee en kan breed in Nederland worden uitgerold zonder ingewikkelde aanpassing van bestaande systemen”, aldus het juryrapport.

 

Eerste plantaardige dakbaan ter wereld

Derbipure is een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze dakbedekking. De dakbaan, op basis van plantaardige oliën en harsen, werd reeds eerder bekroond met het cradle to cradle certificaat (van het EPEA) en het DUBOkeur (van NIBE).

Met zijn ecologische samenstelling biedt deze Derbipure-waterdichtings-dakbaan een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen herbruikbare en onuitputtelijke grondstof, vandaar dat Derbigum gewerkt heeft om een een dakbaan te ontwikkelen met dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als de huidige bitumineuze dakbanen van DERBIGUM, maar niet afkomstig van ruwe olie.

 

Toplaag

De toplaag van Derbipure is wit en reflecteert de zonnestralen met wat resulteert in een optimale passieve koeling binnenin het gebouw waardoor in de zomer de temperatuur onder een plat dak met 5°C of meer verlaagt.

Met Derbipure als passieve koeler hoeven airconditioningsystemen minder of niet te werken, waardoor men 2€/m² per jaar op de energiefactuur bespaart en het werkcomfort van de medewerkers aanzienlijk verhoogt.

Met een reflectie van 81 procent en een emissiviteit van 81 procent  behaalt Derbipure een Solar Reflectance Index (SRI) van 100. Hier geldt: hoe hoger de SRI-waarde, hoe beter.

 

Bovendien is de dakbaan 100 procent recyclebaar, en door de coating op de toplaag kan het regenwater gerecupereerd worden.

 

Ecologische voetafdruk

De lange levensduur van een Derbipure-dak in combinatie met al deze milieuvriendelijke eigenschappen en zijn productie met een lage CO2-uitstoot zorgen ervoor dat men de ecologische voetafdruk gevoelig verkleint.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel