Drijvend paviljoen versleept
In de Rijnhaven zijn het plein- en het koepelgedeelte vervolgens met een officiële handeling van wethouder Bolsius aan elkaar gekoppeld.
Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten en is in een half jaar gebouwd door Dura Vermeer.Wethouder Bolsius (Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie) is trots op het resultaat: “Het paviljoen is een nieuw drijvend icoon voor de stad, ’t is klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel.
Een eerste klinkend resultaat van onze ambities op het gebied van drijvend bouwen.” Eind juni wordt het drijvend paviljoen officieel geopend en zal het paviljoen dienstdoen als ontvangst- en expositieruimte over de Rotterdamse klimaataanpak.
Doordat het paviljoen drijft, stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Dat maakt het paviljoen een voorbeeld voor het klimaatbestendig bouwen dat in Rotterdam zijn opmars gaat maken. Het vernieuwende paviljoen verenigt de Rotterdamse doelen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te halveren en de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het gebouw is door zijn opvallende vorm zeer herkenbaar en kan vanaf de Erasmusbrug gezien worden. Het drijvend paviljoen is het eerste resultaat van Rotterdam Climate Proof (onderdee van Rotterdam Climate Initiative) om klimaatbestendig te bouwen in buitendijkse gebieden.
Rotterdam heeft plannen voor het bouwen van drijvende stadswijken. Nog deze eeuw worden drijvende woonwijken een belangrijke invulling van het Stadshavensgebied. Mensen zullen in deze wijken op het water wonen, boodschappen doen, werken en recreëren. De Rotterdamse ambities met Stadshavens omvatten
De duurzaamheid van het paviljoen zit in de gebruikte materialen, de flexibiliteit, en ook in de inrichting. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Het heeft verschillende klimaatzones; de energie wordt alleen gebruikt waar dat op dat moment nodig is. Op het gebied van energie zal het paviljoen in hoge mate in z’n eigen behoefte voorzien. Het paviljoen zuivert ook zijn eigen toiletwater. Wat er dan overblijft, kan worden geloosd in het oppervlaktewater.
Bijzonder is ook het folie waarmee de koepels worden bekleed. Het zogenaamde ETFE-folie is ongeveer 100 keer lichter dan glas. Dat maakt dit folie heel geschikt voor drijvende gebouwen.
Het paviljoen bestaat uit een pleingedeelte en een koepelgedeelte van drie aan elkaar geschakelde koepels, de grootste koepel heeft een straal van 12 meter. Het totale vloeroppervlak is circa 46 bij
dat er steeds minder binnenvaartschepen van de haven gebruik gaan maken. Bovendien is de Rijnhaven goed bereikbaar met het openbaar vervoer, ook over water.
www.rotterdamclimateinitiative.nl/duurzaambouwen
.
Reactie toevoegen