Drie prijzen voor Academie van Bouwkunst Amsterdam bij Archiprix 2012

dinsdag 26 juni 2012
timer 2 min
De studenten Ard Hoksbergen en Herman Zonderland van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben op zaterdag 23 juni de Archiprix 2012 gewonnen. Kim Verhoeven kreeg een eervolle vermelding. In totaal dongen 27 projecten mee voor deze prestigieuze prijs voor de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse ontwerpopleidingen.
De jury ( Alex van de Beld, Mels Crouwel, Arjan Klok, Eric-Jan Pleijster en Lara Schrijver) bracht geen rangorde aan en selecteerde vier projecten voor een prijs en twee voor een eervolle vermelding. 'Alle vier afstudeerplannen vormen een trefzeker ruimtelijk antwoord op de gestelde opgave, ze hebben hoge kwaliteiten op de essentiële aspecten van de opgave en zijn op hun eigen wijze excellent. '

Ard Hoksbergen (architectuur) ontwierp een klooster voor de Kartuizers in het Twentse Tubbergen. Het ontwerp is volledig afgestemd op de ascetische levenswijze van de in afzondering levende monniken. De afzonderlijke gebouwen zijn van een landelijke eenvoud, verwijzend naar de ethiek van ambachtelijke architectuur. Om het effect van de robuuste bouwmethode en bouwmaterialen te verfijnen heeft Hoksbergen de ontwerpdetails zorgvuldig uitgewerkt, zoals de indrukwekkende vlinderspanten met geavanceerde houtverbindingen in de kloosterkapel.

Herman Zonderland (stedenbouw) geeft in zijn afstudeerproject 'Hometown Glory' nieuwe gestalten aan de omstreden muur die Israël scheidt van de West Bank. Met vijf verhalen, gebaseerd op de jaren ’70 papieren architectuur, die samen een plan vormen, wordt ingespeeld op de thema's 'hoop en verlangen', 'scheiding en samenkomst' en het zichtbaar maken van het conflict.

Kim Verhoeven (architectuur) onderzoekt in haar studie nieuwe mogelijkheden om verdere terugloop van het dalend aantal concertbezoekers af te wenden door een reëler en duurzamer podium te bieden voor bestaande concertzalen.

Ook Froukje van de Klundert, van de Academie van Bouwkunst Rotterdam, en het driemanschap Vibrant Land, Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten van de opleiding landschapsarchitectuur van de Universiteit van Wageningen vielen in de prijzen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel