Draagvlak voor Nationale Agenda Herbestemming

maandag 7 november 2011
timer 2 min
"‘Als toonaangevende partijen samen op het aambeeld van herbestemmingslaan, zal de echo daarvan gehoor en weerklank vinden.’" Zo vatte Frank Strolenberg de opbrengst samen van de slotdag van de Internationale Biënnale Leegstand & Herbestemmingvrijdag j.l. in Maastricht.

Daar verbonden zich zo’n 30 partijen aan de Nationale Agenda Herbestemming. Het Nationaal Renovatie Platform (NRP), dat ruim veertig private partijen uit de vastgoedsector vertegenwoordigt, sloot zich hierbij aan met een uitgebreide verklaring tot samenwerking.

Daarmee slaan publieke en private partijen de handen ineen.

 

Hyve van herbestemmers

Voorzitter van het NRP Frank Bijdendijk onderschreef het belang van systematische aandacht voor renovatie en transformatie van gebouwen: ‘Duurzaam gebruik van het bestaande is alleen mogelijk als je gebouwen aanpast aan de dynamische ontwikkeling van de vraag. Dat betekent dus een flexibel gebruik bevorderen en heel goed luisteren naar wat gebruikers echt willen.’ Maastricht was op vrijdag 4 november een roezemoezende hyve van herbestemmers. Ruim 270 man luisterde en keek naar belangrijke impressies rond kansen voor tweede levens. Van gebouwen wel te verstaan: kantoren, winkels, scholen, kerken, bedrijven en woningen.

Onder de noemer NL.

 

Reset

Reset kenmerkte de slotdag van de eerste Biënnale Leegstand & Herbestemming zich met maar één woord: actie. Herbestemmen als strategie voor een duurzaam gebruik van de gebouwde omgeving. Waren de eerste drie dagen van de Biënnale vooral gewijd aan het inhoud geven aan en oplossingen bieden voor concrete herbestemmingsopgaven, de congresdag liet zien hoe herbestemming common practice kan worden. De bekrachtiging van de Nationale Agenda Herbestemming kan daarvoor als de aftrap worden gezien.

Partijen namens woningbouwcorporaties, gemeenten, provincies, vastgoed- en bouwbedrijven

en het Nationaal Programma Herbestemming namens het Rijk, verplichten zich daarmee

tot samenwerking. En onderschrijven de noodzaak om kansrijke en duurzame oplossingen

te ontwikkelen voor herbestemming van onroerend goed. Niet alleen voor leegstand als

zodanig, maar ook voor de impasses op het gebied van werkgelegenheid, welzijn, winkelen,

wonen en creatief talent. Nu al waarschuwen experts in de kantorentop dat 7 miljard afboeking/ afwaardering aan de orde is. Herbestemming is zowel een culturele, maatschappelijke als een economische opgave!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel