Dove gevel voorlopig niet uit Wet geluidhinder

woensdag 1 februari 2012
timer 2 min
RTL Nieuws berichtte 31 januari jl. dat de nieuwe Wet geluidhinder de nieuwbouw van tienduizenden woningen in de buurt van auto- en spoorwegen onmogelijk maakt. Dit bericht is voorbarig en heeft tot onnodige onrust geleid. De Wet geluidhinder wordt in fasen gewijzigd.

De eerste fase, SWUNG-1, treedt dit jaar in werking en heeft beperkte gevolgen voor de bouw van woningen of scholen op geluidbelaste locaties door de introductie van een nieuw reken- en meetvoorschrift.

Tweede fase

Aan de tweede fase van de wetswijziging, SWUNG-2, wordt momenteel op ambtelijk niveau nog volop gewerkt. De inhoud van de wijzigingen van SWUNG-2 is nog niet vastgesteld. Er wordt nagedacht over een vereenvoudiging van het systeem met verschillende grenswaarden waarbij allerhande uitzonderingssituaties worden teruggebracht. De dove gevel is zo een uitzonderingssituatie.

Handhaving dove gevel

In het vertrouwelijk rapport waar RTL op doelt, zijn onder meer de gevolgen in beeld gebracht in het geval de dove gevel wordt afgeschaft. Of de dove gevel daadwerkelijk wordt afgeschaft staat nog helemaal niet vast. Integendeel, het advies van de ambtelijke werkgroep is juist om de dove gevel te handhaven omdat de gevolgen van afschaffing onverantwoord groot zijn.  De bebouwingsmogelijkheden voor geluidbelaste locaties zijn nog steeds legio met naast dove gevels onder meer ook Stad & Milieu-trajecten en gebouwgebonden geluidschermen.

www.chri.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel